Brazīlija audzēs kviešu importu no ASV

Kviešu raža Brazīlijā nākamajā sezonā, salīdzinot ar pašreizējo sezonu, samazināsies par 6 % līdz 5 milj.t, teikts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) ziņojumā. Iemesls - sējumu platību samazināšanās. Tai pat laikā kviešu ražība un graudu kvalitāte gaidāma augstāka nekā iepriekšējā sezonā.

Kviešu patēriņam Brazīlijā ir tendence katru gadu pieaugt. 2014/15. mārketinga gadā, kas sāksies 1. oktobrī, tas sasniegs 11,6 milj.t (2013/14. mārketinga gads - 11,4 milj.t).

Kviešu imports nākamajā mārketinga gadā saglabāsies pašreizējā mārketinga gada līmenī - 7,3 milj.t. Līdz 2013/14. mārketinga gadam Brazīlija iepirka kviešus galvenokārt blakus esošajā Argentīnā. Taču strauji krītot Argentīnas eksporta potenciālam, Brazīlija bija spiesta palielināt kviešu iepirkuma apjomus Ziemeļamerikā. 2013. gadā Brazīlija no ASV importēja 3,48 milj.t kviešu, kas ir augstākais rādītājs pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Brazīlija kļuva par otro lielāko ASV kviešu importētāju pēc Ķīnas, bet ASV kļuva par lielāko šīs produkcijas piegādātāju Brazīlijai. 2013. gadā Brazīlijā no ASV importēto kviešu īpatsvars kopējā importa apjomā bija 48 %, no Argentīnas - 35 %, no Paragvajas - 7 %, no Urugvajas - 6 %, no Kanādas - 4 %.

ASV konkurētspēju Brazīlijas tirgū negatīvi ietekmē augstās transporta izmaksas. Kviešu piegāžu termiņš no ASV līdz Brazīlijas ostai Santos ir 40-60 dienas. ASV kviešu cenas, ņemot vērā transporta izdevumus un visus nodokļus, sasniedz 395 $/t, kas par 30 % pārsniedz kviešu piegāžu izmaksas no Argentīnas uz Santos ostu.

Tai pat laikā, pēc FAS USDA ekspertu prognozēm, Brazīlija turpinās audzēt kviešu importu no ASV un samazinās piegāžu apjomus no Argentīnas.

Avots: zol