Agritel samazina graudu ražas prognozes Krievijai un Ukrainai

Francijas aģentūra Agritel samazinājusi graudu ražas prognozes Melnās jūras reģiona valstīm, ņemot vērā sausos laika apstākļus reģionā un krīzi Ukrainā, ziņo IA Reuters.

Krievija un Ukraina, kas ietilpst lielāko graudu eksportētāju sarakstā, šobrīd cenšas pilnībā nodrošināt vasaras sējas darbu finansējumu. Tai pat laikā kredītu pieejamība lauksaimniekiem strauji samazinās, gan tāpēc, ka stingrāki kļuvuši kreditēšanas noteikumi, gan nestabilās situācijas dēļ Ukrainā.

Agritel eksperti samazināja kukurūzas kopražas prognozi Krievijai, Kazahstānai un Ukrainai par 3,9 milj.t līdz 33,1 milj.t, kas ir par 14,2 % mazāk nekā pagājušajā gadā. Kukurūzas bruto raža Ukrainā, tiešā krīzes ietekmē, var sarukt par 17,6 % salīdzinājumā ar rekordaugsto 2013. gada rādītāju.

Gaidāmā šīs kultūras raža Melnās jūras reģionā būs atkarīga lielā mērā no laika apstākļiem aprīlī. Ja sausums pastiprināsies, tad lauksaimnieki var mainīt savus plānus par kukurūzas sējumu platību apmēriem, samazinot tos.

Nokrišņu trūkums negatīvi var ietekmēt arī ziemāju graudaugu kultūru sējumus. Pēdējo sešu mēnešu laikā nokrišņu daudzums nozīmīgākajos ziemāju audzēšanas rajonos ir bijis uz pusi mazāks par normu. Turklāt tuvākajās divās nedēļās šajos divos reģionos nokrišņi netiek gaidīti.

Kviešu kopražas prognozi Krievijai, Ukainai un Kazahstānai Agritel samazināja līdz 81,5 milj.t - par gandrīz 4 milj.t salīdzinājumā ar februāra prognozi. Salīdzinot ar 2013. gadu, kviešu kopraža šajās valstīs saruks par 9 %. Kviešu raža Ukrainā sasniegs 18,4 milj.t (-16,5 %), Krievijā - 48,1 milj.t (- 7,8 %).

Miežu kopražas prognozi šīm trim Melnās jūras reģiona valstīm Agritel samazināja līdz 25,4 milj.t (- 4 %).

Avots: zol