Ķīna līdz 2020. gadam kļūs par lielāko kviešu importētāju pasaulē

Ķīna, kas ir lielākā sojas importētāja pasaulē, līdz 2020. gadam var kļūt arī par lielāko kukurūzas importētāju, apsteidzot Japānu. Šādu prognozi pauduši ASV Lauksaimniecības ministrijas speciālisti. Japāna savukārt var noslīdēt līdz 3. vietai, atņemot to Dienvidkorejai un 2. vietu atdodot Meksikai.

Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas patreizējām prognozēm, Ķīna šosezon importēs 5 milj.t kukurūzas, galvenokārt, lopkopības nozares vajadzībām, desmitgades beigās importa apjoms pieaugs līdz 16 milj.t, bet līdz 2023/24. gadam palielināsies līdz 22 milj.t.

ASV Lauksaimniecības ministrija prognozē, ka līdz 2023/24. mārketinga gadam Ķīna palielinās cūkgaļas, putnu un liellopu gaļas ražošanu līdz 90 milj.t. Viena kilograma gaļas saražošanai vajadzēs aptuveni 3 kg lopbarības. Līdz ar to strauji attīstīsies tās ražošana.

Straujais pieaugums pēc gaļas Ķīnā nosaka kukurūzas importa politiku. Ķīna ar savas kompānijas COFCO starpniecību aktīvi pārpērk starptautisko treidinga kompāniju akcijas, tai skaitā Noble Group, Nidera. Turklāt Ķīna cenšas aktīvi iesaistīties lauksaimniecības biznesā lielākajās graudu un eļļas kultūru ražotājvalstīs, tādējādi mazinot savu atkarību no tādiem gigantiem kā Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill и Louis Dreyfus.

Gaidāms, ka nākamās desmitgades laikā kukurūzas tirdzniecības apjoms Ķīnā veidos 40 % no kopējā tirdzniecības apjoma pasaulē, bet  sojas tirdzniecības apjoms - 70 %.

Eksperti prognozē, ka, pieaugot kukurūzas importam Ķīnā, palielināsies kukurūzas cenas pasaules tirgū. Taču pagaidām, saistībā ar 2013. gada ASV kukurūzas rekordražu, tirgū valda depresija, kas var saglabāties līdz 2015/16. mārketinga gadam, pēc kā sekos pacēlums.

Avots: zol