Graudkopji atjauno sala izpostītās platības

Latvijas reģionos aktīvi norit sējas darbi - Kurzemes un Zemgales pusē jau lielākā daļa platību ir apsētas, kamēr Latgalē sējas darbi tikai pamazām sākas. Kā portālam "LA.lv" norādīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā (LLKA), šogad izsala ievērojamas ziemāju sējumu platības, un šis graudkopības sektoram ir vērtējams kā viens no smagākajiem gadiem.

Asociācija apkopojusi graudkopības kooperatīvu vadītāju viedokļus par sējas darbiem un izsalušajām platībām.

Zemgale, Edgars Ruža, LPKS "Latraps" ģenerāldirektors: "Kā zināms, tieši Zemgales lauki sniega trūkuma dēļ visvairāk cieta no kailsala posta - izsala lielākā daļa jeb 80% platību, tādēļ pavasarī aktīvi uzsākām sējas darbus, ar vasarājiem pārsējot gandrīz visas nopostītās platības. Pirmie pārsēšanas darbi ir paveikti, tagad gatavojamies otrajai kārtai."

Vidzeme, Indulis Jansons, LPKS "Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība" valdes priekšsēdētājs: "Aktīvi izmantojam labos laikapstākļus sējas darbiem. Vidzemē būtu jāpārsēj apmēram puse izsalušo platību, tomēr zemnieki ir gana piesardzīgi ar vasarāju sēšanu - šobrīd nav iespējams prognozēt, kāda būs vasara, jo ja uznāk sausums, tad atkal tie ir ievērojami zaudējumi. Tādēļ tā ir katra zemnieka individuālā izvēle - nepārsēt ziemājus, un cerēt, ka kaut kas izaugs vai atstāt papuvē, vai tomēr uzņemties risku investējot vasarājos."

Latgale, Vitolds Kveders, LPKS "Sēlijas āres" valdes priekšsēdētājs: "Latgalē sējumus sargāja sniega kārta, tādēļ salīdzinoši mums izsala neliela daļa, aptuveni 20% no ziemājiem. Šobrīd esam jau iesējuši auzas un nelielu daļu no kviešiem, un šajās dienās turpinām sēt kviešus, rapšus un citas kultūras."

Kurzeme, Sandris Bēča, LPKS "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs: "Grūti pateikt precīzas platības, kuras skāris kailsals, jo katrā saimniecībā tas ir drusku atšķirīgi, tomēr mēs rēķinām, ka Dienvidkurzemē ir izsaluši aptuveni 60-70% no ziemājiem. Ir vietas, kur izsaluši pilnīgi visi lauki, ir vietas, kuras skartas mazāk. Lai arī zeme ir diezgan slapja un vēsa, sēja jau rit pilnā sparā - esam sākuši sēt auzas, kviešus un pupas."

Avots: www.la.lv