USDA prognozē kviešu ražas samazināšanos pasaulē par 2 %

Pagājušajā nedēļā ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) publicējusi kviešu ražas prognozi pasaulei nākamajai sezonai. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas aplēsēm, šīs kultūras raža pasaulē salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies par 2 % līdz 697 milj.t. ASV kviešu raža saruks par 8 % līdz 53,43 milj.t, bet vidējā ražība kritīsies līdz 42,7 bušeļiem no akra, kas ir par 4,5 bušeļiem no akra mazāk salīdzinājumā ar pašreizējā sezonā sasniegto vēsturisko maksimumu. Ilgstošā sausuma un aprīļa salu dēļ būtiski pasliktinājušās cieto sarkangraudu (HRW) kviešu ražas perspektīvas. Mazākas kviešu ražas gaidāmas arī Ukrainā, Kanādā, Turcijā, Austrālijā, Irānā un citās valstīs. Savukārt kviešu raža pieaugs Argentīnā, ES valstīs, Ķīnā, Brazīlijā, Kazahstānā, Indijā.

Kviešu patēriņš pasaulē nākamajā sezonā samazināsies par 1 % līdz 696,15 milj.t. Lai arī pārtikas kviešu patēriņš pieaugs, to segs patēriņa kritums lopkopībā.  

Vajadzība pēc kviešu importa pasaulē saruks par 3 % līdz 149,9 milj.t, jo samazināsies pieprasījums Ķīnā, Irānā, Brazīlijā, Meksikā un Alžīrijā.

Eksporta potenciāls pasaulē nākamajā sezonā samazināsies līdz 151,8 milj.t. Vairāk salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu eksportēs Krievija un Argentīna, mazāk - ASV, ES valstis, Indija, Kanāda, Ukraina, Turcija, Austrālija. Kviešu eksports ASV saruks par 20 % līdz 29,5 milj.t.

Kviešu krājumi nākamās sezonas beigās pasaulē gaidāmi 187,4 milj.t līmenī, kas ir nedaudz virs pašreizējās sezonas prognozētā līmeņa.

Avots: zol