'Rīgas dzirnavnieks': šogad graudu ražas būs vismaz par 5% mazākas

Šogad Latvijā būs par vismaz 5% mazākas graudu ražas, savukārt graudu cenas pagaidām nav iespējams pat prognozēt, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja AS "Rīgas dzirnavnieks'' vadītājs Žilvins Pakeltis.

"Lietuvā pirms diviem gadiem bija izcila sezona - gandrīz pieci miljoni tonnu graudu. Pērn gan bija nedaudz mazāk - 4,3 miljoni tonnu, savukārt šajā sezonā neko īpaši labu neprognozējam. Vēl ir jānogaida apmēram mēnesis, tomēr skaidrs, ka rekordu nebūs," sacīja Pakeltis.

Viņš sacīja, ka arī Lietuvā, tāpat kā Latvijā, ziemāju raža ļoti spēcīgi cieta no kailsala. Lietuvas dienvidu reģionos, kur bija sniegs, sējumi ir salīdzinoši labā stāvoklī un zaudējumi veido apmēram 10%. Tikmēr ziemeļu reģionā bojā aizgājuši līdz 90% sējumu, ko nācās pārsēt.

"Līdz ar to prognozējam, ka šogad vismaz par 5% būs mazākas ražas. Turklāt nevienam nav skaidrs, kādas būs graudu cenas, jo tās galvenokārt ietekmē ražas dažādos pasaules reģionos," atzina uzņēmējs.

Jautāts, vai pēc šogad notikušās īpašnieku maiņas mainīsies arī "Rīgas dzirnavnieka" graudu iepirkumu politika, viņš atbildēja noliedzoši.

Kā ziņots, "Rīgas dzirnavnieks" kopš 2013.gada marta pieder Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmumam "Malsena Plius", kas uzņēmumu pārpirka no Zviedrijas kompānijas "Lantmännen".

Avots: www.delfi.lv