Lauksaimnieki atkārtoti aicina steidzami pieņemt zemes pirkšanas ierobežojumus

Biedrība "Zemnieku saeima" un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) atkārtoti aicina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātus nekavēties ar grozījumu likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" virzīšanu uz Saeimas plenārsēdi, lai tos būtu iespējams pieņemt vēl šīs sesijas pēdējā plenārsēdē nākamceturtdien, 19.jūnijā, liecina  organizāciju paziņojums.

Lauksaimnieki norāda, ka jau pusotru mēnesi Latvijas lauksaimniecības zemes tirgus ir atvērts jebkādām Eiropas Savienības pilsoņu darbībām. Abas organizācijas aicina deputātus atlikt jautājumus, par kuriem nav iespējama ātra vienošanās un steidzami lemt par zemniekiem būtisko grozījumu pieņemšanu Saeimā.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aicina deputātus apzināties, ka šis likumprojekts ir viens no būtiskākajiem atjaunotās Latvijas lauksaimniecības turpmākajai pastāvēšanai un attīstībai.

"Vilcinoties ar lēmuma pieņemšanu, pastāv risks, ka visu vasaru turpināsies absurdā situācija, ka Latvijas lauksaimniecības zemes iegādē nepastāv nekādi ierobežojumi. Šobrīd ir jāizsver prioritātes, jānoliek malā savstarpējās domstarpības un kopīgi jāpieņem labākais stratēģiskais lēmums Latvija valstij," uzsver Lazdiņš.

Lauksaimnieku organizācijās uzsver, ka šobrīd viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem likumprojekta izskatīšanas gaitā izrādījusies iniciatīva noteikt ierobežojumus saimniecību īpašumā esošās zemes lielumam gan fiziskām, gan juridiskām personām. Taču jebkādu zemes platības ierobežojumu noteikšanai nepieciešama padziļinātāka izpēte uz tautsaimniecību, uzskata LLKA vadītāja vietniece Ilze Aizsilniece

"Tas ir pārāk būtisks lēmums, kas var ietekmēt simtiem saimniecību turpmāko pastāvēšanu. Lēmumu pieņēmējiem ir jāsaprot, cik būtiska ikvienam Latvijas lauku pagastam ir katra saimniecība kā darba devējs un nodokļu maksātājs, tādēļ mēs aicinām šobrīd likumprojektā ierobežojumus neiekļaut vai arī noteikt pagaidu risinājumu - nozares politikas veidotāja, Zemkopības ministrijas piedāvātos 2000 ha, un pēc tautsaimniecības ekspertu veiktu pētījumu veikšanas, atgriezties pie šī jautājuma vēlreiz rudenī, lai pieņemtu izsvērtu un skaitļos pamatotu lēmumu," uzsver Aizsilniece.

Avots: www.la.lv