Graudu raža Ukrainā samazināsies par 11 %

Pateicoties bagātīgajai graudu ražai pagājušajā gadā Ukrainas eksportētāji veiksmīgi palielināja graudu eksporta apjomus. Taču kā būs šogad? Cik liela graudaugu raža paredzama Ukrainā un, cik tā eksportēs prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) eksperti.

Pēc USDA speciālistu aplēsēm, graudaugu raža Ukrainā 2014/15. mārketinga gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu saruks par 11 % līdz 55 milj.t. Kaut gan, pēc Ukrainas Statistikas dienesta datiem, ar graudaugu kultūrām apsēts par 2 % vairāk platību nekā pērn. Taču jāņem vērā dabas ietekme. Tāpēc prognoze ir pietiekami adekvāta.

Nozīmīgākā eksporta kultūra Ukrainā ir kukurūza. 2013/14. mārketinga gadā Ukrainā tika izaudzētas 30,9 milj.t kukurūzas. No tām 20 milj.t tika eksportētas. Saskaņā ar starptautisko reitingu, Ukraina ieņem piekto vietu šīs kultūras audzēšanas jomā pasaulē, bet tās eksportā - 3. vietu, tūlīt aiz ASV un Brazīlijas. Visvairāk kukurūzas piegādāts arābu valstīm. Pēdējā laikā pieaudzis arī šīs kultūras eksports uz ES valstīm. Šī mārketinga gada pēdējo piecu mēnešu laikā daudz kukurūzas pārdots Holandei un Spānijai. Lai gan lielākie pircēji joprojām bija Ēģipte, Irāna un virkne arābu valstu. Pēc asociācijas līguma parakstīšanas ar ES, Ukraina varēs ievest Eiropas Savienībā līdz 1 milj.t kukurūzas bez muitas nodevām. Pēc USDA prognozēm, Ukrainā nākamajā mārketinga gadā tiks izaudzētas 27 milj.t šīs kultūras. No tām 16 milj.t var tikt eksportētas. Saprotams, ka 1 milj.t, kas var nonākt ES neko daudz nenozīmē Ukrainas eksportam kopumā. Taču Ukrainai būs iespēja piegādāt ES valstīm vairāk kukurūzas, maksājot muitas nodevas, ja vien ES būs vēlēšanās pirkt to, un Ukrainai savukārt to savlaicīgi novākt un nogādāt ostās.

Par kviešiem Ukrainā runā vairāk nekā par kukurūzu, taču audzē mazākos apjomos. 2013/14. mārketinga gadā Ukrainā tika novāktas 22,3 milj.t kviešu. Pasaulē Ukraina ieņem 9. vietu kviešu audzēšanā, bet salīdzinājumā ar Eiropas Savienības valstīm tā ražo vairāk. Un šajā tirgus segmentā ir ES galvenais konkurents. ES ir līderis kviešu eksportā pasaulē, Ukraina tikmēr ieņem 6. vietu. 2013/14. mārketinga gadā Ukraina eksportēja 9,5 milj.t, bet 2014/15. mārketinga gadā, pēc USDA ekspertu prognozēm, Ukraina eksportēs tikai 8,5 milj.t. Nozīmīgākie ukraiņu kviešu pircēji ir Jordānija, Ēģipte, Maroka, arābu valstis.  

Miežus 2013/14. mārketinga gadā Ukraina izaudzēja 7,56 milj.t apjomā un no tām 2,5 milj.t eksportēja. 201/15. mārketinga gadā miežu raža Ukrainā gaidāma 7 milj.t līmenī, bet to eksports 2 milj.t apmērā. Pasaules tirgū Ukraina ieņem 5. vietu miežu eksportā, kaut  arī to ražošanā  - 4. vietu. Lai arī pēc asociācijas līguma parakstīšanas ar ES Ukraina saņems kvotas 0,25 milj.t miežu eksportam, par nozīmīgākajiem šīs kultūras importētājiem joprojām paliks Sauda Arābija un Jordānija.   

Kopumā graudu eksports nākamajā sezonā Ukrainā samazināsies, taču ne kritiski. Pagaidām laika apstākļi lauksaimniekus lutina. Taču graudu eksportam nepieciešama arī stabilitāte valstī. Jāpiebilst, ka visas USDA prognozes ietver arī aprēķinus par Krimā gaidāmo ražu.

Avots: zol