Rabobank samazina kukurūzas, kviešu un sojas cenu prognozes

Ietekmīgā investīciju banka Rabobank prognozē kukurūzas, kviešu un sojas cenu samazināšanos pasaulē. Iemesli tam ir vairāki: fakts, ka lauksaimniecības kultūru sējumi ASV ir labā stāvoklī, negaidīti augsts sējumu platību novērtējums, gaidāmais ievērojamais graudu krājumu pieaugums pasaulē un graudaugu ražas optimistiskās perspektīvas Ķīnā.

Šinī kvartālā kukurūzas vērtība Čikāgas preču biržā (CBOT) samazināsies līdz 4,2 dolāriem par bušeļi. Tas ir par 0,45 dolāriem par bušeli mazāk nekā prognozēts iepriekš. Šī gada ceturtajā kvartālā  kukurūzas cena saruks līdz 4,07 dolāriem par bušeli.

Bagātīgā kviešu raža un pieprasījuma kritums pēc šīs kultūras (tai skaitā Ķīnā un Ziemeļāfrikā) izraisīs mīksto sarkangraudu kviešu (SRW) cenu samazināšanos Čikāgas biržā (CBOT) līdz 5,6 dolāriem par bušeli, kas ir zemākais rādītājs pēdējo četru gadu laikā. Iepriekšējā prognoze šim kvartālam bija daudz augstāka - 6,2 dolāri par bušeli.

Tai pat laikā augstākās kvalitātes kviešu piedāvājums ir zemāks nekā prognozēts, kas dod nelielu atbalstu cenām. Pēc bankas ekspertu prognozēm, ziemas cieto kviešu (HRW) vidējā cena Kanzassitijas preču biržā sasniegs 7 dolāri par bušeli.

Sojas pupu vidējā cena šinī kvartālā būs 13 dolāri par bušeli, kas ir par 1,6 dolāriem par bušeli mazāk nekā prognozēts agrāk. Oktobrī - novembrī sojas vidējā cena saruks līdz 11,2 dolāriem par bušeli.

Avots: zol