FAS USDA kārtējo reizi palielina graudu ražas prognozi Krievijai

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienests (FAS USDA) prognozē, ka graudu raža Krievijā šinī sezonā sasniegs 94 milj.t, kas ir par 2 milj.t vairāk nekā lēsts maijā un par 3 milj.t vairāk nekā lēsts aprīlī. Prognozes korekcijas iemesls ir labie laika apstākļi un kukurūzas sējumu platību vērtējuma palielināšana. Kviešu bruto raža Krievijā, pēc FAS USDA prognozēm, sasniegs 52 milj.t, miežu - 16 milj.t, kukurūzas - 13 milj.t. Krimas Republika aprēķinos nav iekļauta.

Graudu eksporta potenciāls šinī sezonā sasniegs 26 milj.t, tai skaitā kviešu - 18,5 milj.t, miežu - 2,7 milj.t, kukurūzas - 3,5 milj.t, pārējo graudaugu un pākšaugu - 0,8 milj.t. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu graudu eksporta apjoms saruks par 2 %. Viens no iemesliem tam būs arī zemās cenas pasaules tirgū. Aktīvais vietējais pieprasījums pēc lopbarības graudiem un zemais graudu pārejošo krājumu līmenis dos atbalstu cenām vietējā tirgū, kas būs daudz pievilcīgākas nekā ārējos tirgos. Būtiski graudu eksportu ietekmēs Krievijas rubļa vērtība attiecībā pret ASV dolāru, kas kopš šī gada sākuma uzvedas nestabili.

2013/14. mārketinga gadā Krievija eksportēja 25,5 milj.t graudaugu un pākšaugu. Tas ir otrs lielākais rādītājs vēsturē. Augstākais tika sasniegts 2011/12. sezonā. Kukurūza 2013/14. mārketinga gadā pirmo reizi kļuva par otru nozīmīgāko eksporta kultūru, apsteidzot miežus. Gaidāms, ka arī šinī sezonā kukurūzas eksporta apjoms pārsniegs miežu eksporta apjomu.

Avots: zol