Zaļināšanas prasības

Tuvojas ziemāju sēja, tādēļ vēlamies vērst uzmanību uz atsevišķām būtiskām izmaiņām platību maksājumu saņemšanas nosacījumos. Lai 2015. gadā saņemtu platību maksājumus pilnā apjomā, būs jāievēro zaļināšanas prasības.

Lūdzu, iepazīstieties ar zaļināšanas prasībām, lai, nepieciešamības gadījumā, saimniecībā nodrošinātu atbilstošu sējumu struktūru.

Pamatā platību maksājumi 2015.gadā sastāvēs no divām galvenajām daļām - Vienotā platību maksājuma (VPM) un maksājuma par klimatam un videi labvēlīgas lauksaimniecības praksi jebzaļināšanu. Daļai saimniecību zaļināšanas prasības būs jāievēro obligāti.

Būs arī vairāki izņēmumi, kad saimniecība tiks daļēji atbrīvota no zaļināšanas prasību ievērošanas, saglabājot lauksaimnieka tiesības uz zaļināšanas maksājuma saņemšanu (piemēram, ja saimniecības aramzemes platība ir mazāka nekā 10 ha vai tā tiek apstrādāta bioloģiski). Tāpat ir paredzēti atvieglojumi saimniecībām, kurās ir liels zālāju īpatsvars. Plašāka informācija par visām zaļināšanas prasībām un izņēmumiem ir apkopota šajā informatīvajā materiālā.

2015. gadā saimniecībām obligāti būs jāievēro zaļināšana, kas sastāv no:

-kultūraugu dažādošanas;

-ekoloģiski nozīmīgu platību (ENP) izveidošanas un/vai uzturēšanas;

-esošo ilggadīgo zālāju (iepriekš pastāvīgās pļavas un ganības) saglabāšanas.

Izvēlieties Jūsu saimniecībai atbilstošo aramzemes platību no tabulā minētajiem variantiem un noskaidrojiet, vai, un cik lielā mērā, Jūsu saimniecībā būs jāievēro zaļināšana:

original

Ilggadīgie stādījumi netiek iekļauti kultūraugu dažādošanā un tajos nav nepieciešams nodrošināt ENP.

Lai atbilstoši nodrošinātu zaļināšanas prasību ievērošanu, saimniecībām, kurās aramzemes platība ir vismaz 10 ha, pieteikšanās uz platību maksājumiem elektroniski, sākot ar 2015.gadu, būs obligāta. Lūdzam reģistrēties par LAD Elektroniskās pieteikšanās sistēmas klientu jau tagad!

Jautājumu un neskaidrību gadījumos varat vērsties pēc konsultācijas jebkurā LAD klientu apkalpošanas centrā, rakstot e-pastu: klienti@lad.gov.lv, zvanot uz informatīvo tālruni 67095000 vai Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā.

Tā kā šobrīd vēl detalizēti tiek izstrādāti noteikumi zaļināšanas prasību ieviešanai, tad šim materiālam ir informatīvs raksturs. Lūdzam sekot līdzi izmaiņām mūsu mājas lapā www.lad.gov.lv, kur regulāri tiks ievietota aktuāla informācija. 

http://www.lad.gov.lv/files/info_materials_zalinasana.pdf

Avots: www.lad.gov.lv