Pirmajiem LAP pasākumiem varēs pieteikties no septembra

Septembra beigās tiks atvērts pasākums "Investīcijas materiālajos aktīvos", kas sevī ietver divus apakšpasākumus - "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās" un "Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē".

Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone stāsta, ka ar investīciju atbalstu paredzēts veicināt mazo saimniecību attīstību, līdz ar to atbalsta intensitāte ir diferencēta atkarībā no saimniecības lieluma un apgrozījuma. Tiks ievērots arī reģionalizācijas princips, proti, finansējums tiks sadalīts vienmērīgi pa reģioniem līdzīgi kā iepriekšējā periodā. Tāpat uz katru kārtu noteikts finansējuma apjoms tiks atvēlēts mazajām saimniecībām. Par kopējām summām pagaidām nav iespējams runāt, jo EK gala lēmums par LAP vēl nav pieņemts.

Tiem, kas ražo

Uz atbalstu ieguldījumiem lauku saimniecībās varēs pieteikties saimniecība, kas ražo lauksaimniecības produktus, juridiska vai fiziska persona, kas plāno izveidot lauku saimniecību, lai sāktu lauksaimniecības produktu ražošanu, un atbilstīga lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība. Atbalstu saņems tādas aktivitātes kā jaunu iekārtu, tehnikas, aprīkojuma, informācijas tehnoloģiju un programmu nodrošinājuma iegāde un uzstādīšana, kas paredzēta lauksaimniecības produktu ražošanai, ilggadīgo augļkopības kultūraugu stādu iegāde, stādījumu balstu sistēmu, žogu iegāde, uzstādīšana un stādījumu ierīkošana, lauksaimniecības produktu ražošanai paredzētu jaunbūvju būvniecība un esošo rekonstrukcija. Atbalsta intensitāte šajā pasākumā ir līdz 40% un tiek diferencēta atkarībā no investīciju vai atbalsta pretendenta veida un ieguldījuma mērķa: būvēm - 40%, pirmajam traktoram - 20 - 30%, katram nākamajam traktoram - 20 - 30%, bet agregātiem un iekārtām - 30 - 40%. Papildu atbalsta intensitāte līdz 20% paredzēta investīcijām, ko veic jaunais lauksaimnieks lauku saimniecībā, bet nepārsniedzot 400 tūkstošus eiro attiecināmo izmaksu izmēru, kā arī līdz 10% investīcijām būvniecībā, kas tiek veiktas zālēdāju lopkopības nozarē. Tiem, kas plāno uzsākt neapstrādāto lauksaimniecības produktu ražošanu, pirmā iesniegtā projekta attiecināmo izmaksu summa nevarēs pārsniegt 300 tūkstošus eiro.

Jaunām iekārtām

Uz atbalstu ieguldījumiem pārstrādē varēs pretendēt pārstrādes uzņēmums, kas jau nodarbojas ar lauksaimniecības produktu pārstrādi, kā arī jauns pārstrādes uzņēmums, ja ir pierādīta projekta reālā dzīvotspēja un izejvielu nodrošinājums un mājražotājs ir juridiska persona, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produktu pārstrādi mājas apstākļos. Atbalstu piešķirs jaunu iekārtu, aprīkojuma iegādei un uzstādīšanai, lauksaimniecības produktu pārstrādei paredzētu jaunu būvju būvniecībai vai esošo būvju rekonstrukcijai. Īstenojot pārstrādes projektu, jābūt noslēgtam sadarbības līgumam par izejvielu piegādi pie projekta iesniegšanas vai jāiepērk vietējo lauksaimnieku saražotās pamatizejvielas ne mazāk kā 30% gaļas pārstrādē, augļu un dārzeņu pārstrādē - 20%, maizes un miltu izstrādājumu ražotājiem - 50%, bet pārējos sektoros - 70%. Vietējo pamatizejvielu daudzums būs jāpalielina par 10% trešā gada beigās pēc lēmuma par atbalsta piešķiršanu. Pārstrādes attīstībai atbalsta intensitāte paredzēta līdz 30% un tiks diferencēta atkarībā no investīciju vai atbalsta pretendenta veida, apgrozījuma lieluma vai ieguldījuma mērķa. Ja pretendenta apgrozījums ir līdz diviem miljoniem eiro, būvēm un iekārtām atbalsta intensitāte paredzēta 30%, bet pretendentam ar lielāku apgrozījumu - 20%. Savukārt ražotājiem mājas apstākļos, ja projekta rezultātā tiek izveidots pilnībā reģistrēts vai atzīts uzņēmums, pretendentam ar apgrozījumu līdz 70 tūkstošiem eiro atbalsta intensitāte paredzēta 40%, no 70 tūkstošiem līdz 2 miljoniem eiro - 30%, bet lielākiem tas nav paredzēts. Papildu atbalsta intensitāte līdz 10% plānota, ja pārstrādes uzņēmumā ražo pārtikas kvalitātes shēmas produktus, ievieš inovāciju vai eksporta zīmola produktu ražošanu.

Šobrīd LAP ir saskaņošanas procesā Eiropas Komisijā. Zemkopības ministrija 15. aprīlī LAP iesniedza Eiropas komisijai, 16. jūlijā saņemta oficiāla komentāru vēstule no Komisijas, un šobrīd tiek gatavota argumentēta atbilde. Vislielākais iebildums no EK puses bijis par vides jautājumiem, līdz ar to jāargumentē par vairākiem pasākumiem, tostarp meliorāciju, apmežošanu un citiem. Tas nozīmē, ka tie pasākumi, par kuriem ir diskusijas ar Eiropas Komisiju, šogad netiks atvērti, sacīja Liene Jansone. Reģionālajās konferencēs liela interese ir par mazo saimniecību attīstību, šo pasākumu varētu atvērt gada beigās. Savukārt atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem būs pieejams pēc LAP pieņemšanas. Provizoriski citus LAP pasākumus varētu atvērt nākamā gada pirmajā un otrajā ceturksnī jau pēc LAP apstiprināšanas Eiropas Komisijā.

Avots: www.la.lv