Plāno palielināt finansējumu atbalstam sējumu apdrošināšanai

Lai nodrošinātu lauksaimniekiem iespēju apdrošināt sējumus arī nākamgad, par 500 000 eiro plānots palielināt finansējumu valsts atbalsta programmā "Apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai", līdz ar to pieejamais finansējums atbalstam polišu 50% izmaksu segšanai būs 1 353 723 eiro.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, 2014.gada ziemā Latvijas teritorijā izsala 50-80% ziemāju sējumu. Tā kā valsts atbalsts sedz 50% no apdrošināšanas polises kopējām izmaksām, par cietušajām platībām netika maksātas kompensācijas no valsts vai Eiropas Savienības līdzekļiem un kompensācijas saņēma tikai tās saimniecības, kas savus sējumus bija apdrošinājušas.

Redzot zaudējumus, ko veidoja ziemāju pārsēšanas izmaksas, lauksaimnieki patlaban izmanto iespēju apdrošināt arī savus vasarāju sējumus. Tādēļ nepieciešams finansējuma palielinājums atbalstam polišu iegādei, lai Lauku atbalsta dienestam nebūtu uz laiku jāpārtrauc iesniegumu pieņemšana, teikts ziņojumā.

Pēc Lauku atbalsta dienesta sniegtās informācijas, šogad atbalsta pasākumā "Apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai" piešķirtais finansējums 853 723 eiro ir jau pilnībā apgūts.

Noteikumu projekts paredz finansējuma pārdali, par 500 000 eiro samazinot atbalstu dalībai pārtikas kvalitātes shēmās. Ar minēto finansējuma pārdali netiek pārkāpts tiesiskās paļāvības princips, jo pretendents atbalstu saņems no nākamajā gadā paredzētā finansējuma. Līdz ar to atbalsta pasākumam apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai finansējums ir palielināts līdz 1 353 723 eiro.

Kā prognozē Zemkopības ministrijā, minētie grozījumi noteikumos motivēs lauksaimniekus aktīvāk izmantot sējumu apdrošināšanu savu ražošanas risku mazināšanā.

Noteikumi attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produkcijas ražošanu, - aptuveni 2500 saimniecību.

Par šīm iecerēm valdība lems 9.septembra sēdē.

Avots: www.delfi.lv