Austrālijā šogad saruks augstas kvalitātes kviešu piedāvājums

Kompānija CWB samazinājusi kviešu ražas prognozi Austrālijai no 25,8 milj.t līdz 23 milj.t, raksta The Western Producer.

Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas biroja (ABARE) septembra prognoze bija daudz optimistiskāka - 24,2 milj.t. Pagājušajā gadā Austrālijā tika iegūta ļoti laba šīs kultūras raža - 27,013 milj.t. Jaunās ražas novākšana Austrālijā sāksies oktobrī.

CWB Market Research direktors Nils Tausends uzskata, ka šosezon pasaulē vērojamo augstas kvalitātes kviešu piedāvājuma trūkumu Austrālija nespēs segt.

Pēdējā laikā Austrālijas lauksaimnieki atsakās no augstas kvalitātes kviešu (Australian Prime Hard un Australian Hard) audzēšanas par labu daudz ienesīgākām graudaugu kultūrām, kokvilnai un sorgo.

Australian Prime Hard klases kviešu audzēšanas apjomi pēdējos gados sarukuši līdz 1,5 milj.t. gadā, kas ir būtiski mazāk nekā pēdējās desmitgadēs - 2-7 milj.t. Australian Hard klases kviešu ražošana ir daudz stabilāka un svārstās ap 0,5 milj.t gadā.

Šogad minēto klašu kviešu piedāvājums var būt krietni zemāks nekā ierasts, jo nozīmīgākajos to audzēšanas rajonos (Kvinslendas un Jaundienvidvelsas štatos) vērojams bija nokrišņu trūkums.

Avots: zol