Pakistāna nākamgad plāno atteikties no kviešu importa

Pakistānas Ekonomikas koordinācijas komiteja (ECC) prognozē, ka kviešu raža valstī nākamajā, 2015. gadā, sasniegs 26 milj.t, raksta The Dawn. Kviešu sējumu platības aizņems 8,91 milj.t. Salīdzinājumā ar pašreizējo gadu ražas apjoms pieaugs par 1,5 milj.t, bet sējumu platības par 0,9 %. Kviešu patēriņš Pakistānā pēdējos gados svārstās ap 26 milj.t. Līdz ar to, visticamāk, nākamajā gadā Pakistāna neatgūs eksportētājas statusu, taču nebūs arī vairs kviešu importētāja.

Kviešu sēja Pakistānā sākās oktobra sākumā un beigsies novembra beigās. Agrometeoroloģiskie apstākļi sējas darbu veikšanai ir labvēlīgi, tāpēc nav neviena šķēršļa bagātīgas ražas iegūšanai šinī sezonā.

Atgādināsim, ka Pakistāna ir nopietns spēlētājs Tuvo Austrumu kviešu tirgū un nopietns konkurents Melnās jūras reģiona valstu eksportētājiem. Ražas apjomu samazināšanās dēļ 2013. gadā un 2014. gadā Pakistāna kļuva par kviešu neto importētāju, kas ne tikai samazināja konkurenci Āzijas tirgos, bet arī atvēra ārvalstu treideriem jaunu, diezgan plašu noieta tirgu - Pakistānas tirgu. Nākamajā sezonā situācija var nedaudz mainīties.

Avots: proagro