Sals ziemājiem nav kaitējis; graudu cena varētu nosegt pašizmaksu

Ziemāju stāvoklis visā valstī vērtējams kā vidēji labs, savukārt graudu cena saskaņā ar provizoriskiem aprēķiniem varētu nosegt pašizmaksu, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības ekspertu veiktie apsekojumi.

Kā informēja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis, rudens ziemāju sējai nebija tik labvēlīgs kā pērn, tādēļ daudzās saimniecībās septembra lietavu dēļ graudaugus neizdevās iesēt laicīgi - līdz 20.septembrim. Līdz ar to ir sējumi, kas nav paguvuši labi attīstīties, taču, ja ziema nebūs pārāk barga, topošajai ražai tas nekaitēs.

Tāpat Balodis norādīja, ka daļa saimniecību aizkavējās ar vasarāju pļauju un nepaguva iesēt ziemas rapšus tādās platībās, kā bija plānojušas. Līdz ar to kopumā ziemas rapša platības būs vismaz par 20% mazākas nekā pērn.

Izvērtējot izmaksas un ieņēmumus, LLKC pēc provizoriskiem aprēķiniem secina, ka graudu cenas šajā sezonā nav zem pašizmaksas.

Patlaban graudu cenai ir tendence nedaudz pakāpties, bet joprojām cenas svārstības ir ļoti grūti prognozējamas.

Saskaņā ar biržu datiem 3.decembra pārtikas kviešu dienas noslēguma cena Parīzes biržā bija 190 eiro par tonnu, rapšu cena - 337 eiro, bet kukurūzas cena - 157,50 eiro par tonnu. Dienas laikā cenas var svārstīties līdz pat 50% amplitūdā.

Tāpat LLKC norāda, ka ar finansiālām grūtībām šogad saskaras tās saimniecības, kuras laukus nebija apdrošinājušas pret ziemošanas risku. Tikmēr šogad katram lauksaimniekam bija iespēja laukus apdrošināt, turklāt valsts atbalsts sedz 50% no apdrošināšanas polises kopējām izmaksām.

Kā jau vēstīts, šajā sezonā kopējā graudaugu raža Latvijā varētu sasniegt 1,916 miljonus tonnu, kas ir par 11% vairāk nekā vidējā graudu kopraža pēdējos piecos gados.

Pērn graudaugi ir iesēti 644 000 hektāru platībā, kas ir par 10% jeb 60 000 hektāru vairāk nekā 2013.gadā.

Latvijā 2013.gada sezonā graudu kopējā raža bija 1,9 miljoni tonnu, nesasniedzot visu laiku rekordu - 2,1 miljonu tonnu, kas tika ievākts 2012.gadā.

Avots: www.tvnet.lv