Atvieglo koku ciršanu lauksaimniecības zemēs

Saeima ceturtdien otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma grozījumu Meža likumā, kas paredz atvieglot koku ciršanu lauksaimniecības zemēs, informē Saeimas Preses dienestā.

Lai īpašnieki savu lauksaimniecības zemi varētu atgriezt lauksaimnieciskajā ražošanā, uz šīs zemes izaugušos kokus drīkstēs cirst saskaņā ar noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža, norāda Saeimā.

Biedrībā "Zemnieku saeima" norāda, ka Saeimas vienbalsīgi atbalstītie likuma grozījumi ir būtisks solis, lai atvieglotu lauksaimniecības zemju atmežošanu un atgriešanu ražošanā.

"Esam gandarīti, ka šodien mūsu vairāk kā pusgada ilgais darbs ir rezultējies ar panākumiem un turpmāk zemnieki apaugumu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes varēs novākt bez liekiem birokrātiskiem šķēršļiem. Grozījumi likumā veicinās Nacionālā attīstības plāna un Lauku attīstības programmas mērķu sasniegšanu - līdz 2020.gadam panākt divu miljonu hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes iesaistīšanu ražošanā," saka biedrības „Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pēc viņa sacītā, "Zemnieku saeimas" nākamais darbs būs sēsties pie sarunu galda ar Zemkopības ministrijas vadību, lai izstrādātu risinājumus, kā šo zemi vēl ātrāk un veiksmīgāk atgriezt lauksaimnieciskajā ražošanā, tādējādi paplašinot ražošanas iespējas esošiem un jauniem lauksaimniekiem un vienlaicīgi padarot lauku ainavu pievilcīgāku sabiedrībai.

Jau ziņots, ka 1.janvārī spēkā stājās pirms četriem gadiem pieņemtie Meža likuma grozījumi, kas noteica, ka par mežu tiks uzskatīta 0,5 hektāru un lielāka platība, uz kuras ir izveidojusies mežaudze ar koku vidējo augstumu vismaz pieci metri.

Lauksaimnieki iepriekš norādīja, ka normas stāšanās spēkā radīja sarežģītu birokrātisku un finansiālu šķērsli zemes īpašniekiem - lauksaimniekiem un kavēja zemes atgriešanu ražošanā.

Avots: www.la.lv