Kazahstāna audzē kviešu importu no Krievijas

Kazahstāna pirmo reizi kļuvusi par netto importētāju, uzskata aptaujātie graudu tirgus eksperti. Iemesls - šī gada sliktā raža: pēc Kazhstānas Statistikas datiem graudaugu raža Kazahstānā 2014. gadā sasniedza 17,2 milj.t, tai skaitā kviešu raža - 13 milj.t. Turklāt tās kvalitāte ir slikta.

Pēc kompānijas "Rusagrotrans" datiem šinī sezonā no jūlija līdz janvārim, ieskaitot, Kazahstāna importējusi gandrīz 500 000 tonnas kviešu no Krievijas. Pēc Agrārā tirgus konjunktūras institūta vērtējuma Kazahstāna no Krievijas ievedusi 400 000 - 500 000 tonnas kviešu. Noteikt precīzu daudzumu nav iespējams, jo graudi pārsvarā tiek vesti ar autotransportu, kā arī tāpēc, ka Krievija un Kazahstāna ietilpst vienotā ekonomiskā telpā, kur nepastāv muitas robežas, norāda "Rusagrotrans" stratēģiskā mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs. Iepriekšējos gados graudi no Krievijas uz Kazahstānu praktiski neeksistēja, norāda eksperts.

Šosezon līdz 4. februārim Krievija ir eksportējusi 23,5 milj.t graudu. Pēc Krievijas Lauksaimniecības ministrijas  prognozēm, kopumā šosezon tas sasniegs 28-30 milj.t. Pagaidām lielākais Krievijas kviešu pircējs ir Turcija: pirmajā pusgadā , pēc Agrārā tirgus konjunktūras institūta datiem, Turcija importēja 3,1 milj.t kviešu no Krievijas jeb 19 % no kopējā importēto kviešu kopapjoma.

Kopš 1. februāra Krievijā spēkā ir kviešu eksporta muitas nodeva - 15 % plus 7,5 eiro, taču ne mazāk kā 35 eiro/t, kura spēkā būs līdz sezonas beigām. Tās dēļ lēnāks kļuvis eksports caur Melnās jūras ostām. Uz Kazahstānu eksporta muitas ierobežojumi neattiecas, tāpēc tā šosezon var iepirkt 700 000-800 000 tonnas kviešu, tādējādi kļūstot par nozīmīgu kviešu importētāju Krievijai, spriež I. Pavenskijs. Agrārā tirgus konjunktūras institūta ģenerāldirektora D.Rilko prognoze ir pieticīgāka - 600 000 tonnas, tomēr viņš piekrīt, ka Kazahstāna ieies Krievijas lielāko importētāju desmitniekā 2014/15. sezonā.  

Avots: zol