Eksperti prognozē graudu ražas smazināšanos Krievijā par 10 %

Rostovā pie Donas 3. un 4. martā notika IV Starptautiskā agrotehnoloģiskā konference AgroHigh Tech- XXI. Tās dalībnieki pauda viedokli, ka graudu raža Krievijā 2015. gadā var samazināties līdz 93-97 milj.t salīdzinājumā ar 103,8 milj.t 2014. gadā.

Pēc kompānijas "ProZerno" Vladimira Petričenko prognozēm, graudu raža var sasniegt 96-97 milj.t, tai skaitā kviešu - 55-56 milj.t, miežu - 16,8 milj.t.

"Dati marta sākumā liecina, ka bojā gājuši aptuveni 10 % ziemāju sējumu. Optimistiska aina. Pieļauju, ka tāda tā saglabāsies, un, ņemot vērā vasarāju sējas perspektīvas, mēs varam iegūt 96-97 milj.t graudu - tāds ir 2015. gada ražas vidējais aprēķins", - sacīja V.Petričenko, piebilstot, ka šāda prognoze ir reāla tikai saglabājot sējumu platības iepriekšējā līmenī. Pēc viņa domām, Dienvidu Federālajā apgabalā raža, minimums, sasniegs 23,8 milj.t, Ziemeļu Kaukāzā - 9-8 milj.t.

Krievijas Graudu savienības Vice prezidents Aleksandrs Korbuts paredz, ka raža Krievijā 2015. gadā var sasniegt 93-94 milj.t, bet ideālā sakritību un resursu pieejamības gadījumā - 100 milj.t.

"Taču ir vēl viens svarīgs rādītājs - mitrums augsnē metra dziļumā, par kura krājumiem mēs pagaidām zinām fragmentāri. Virknē Rostovas apgabalu, Pievolgas un Melnzemes apgabalu augsnē metra dziļumā mitruma vispār nav. Tāpēc, ziemāji, kas tomēr veiksmīgi pārziemos, var saskarties ar augsnes sausumu, it īpaši tāpēc, ka pavasaris ir agrs un silts", - sacīja A.Korbuts.

Viņaprāt, ražas prognoze 93-94 milj.t apjomā ir optimistiska, bet 75-78 milj.t liela -  mēreni pesimistiska. "Kaut gan man ir spēcīga pārliecība, ka mazāk par 78-82 milj.t nebūs. Tad arī būs varianti cenām", - pauda Graudu savienība viceprezidents.

Pēc V. Petričenko aplēsēm graudu patēriņš valstī sasniegs 70 milj.t, tai skaitā lopbarībai aizies 33 milj.t. "Pārejošie krājumi sezonas beigās pieaugs līdz 17 milj.t, kas ir ļoti daudz. Iespējams valsts fondā tiks iepirkti 1,5 milj.t graudu. Šobrīd iepirktas ir aptuveni 350 tūkst.t. Ja tas nenotiks, tad graudu tirgū paliks ļoti daudz graudu, kas negatīvi ietekmēs to cenas nākamajā sezonā", - uzskata viņš.

V. Petričenko atzina, ka daļa graudu, iespējams, tiks saglabāta līdz muitas ierobežojumu atcelšanai, jo šobrīd nav izdevīgi tos pārdot. "Ja atcels, tad eksportētāji atgriezīsies tirgū ar savu prasījumu, kas būs par 40 $ augstāks, nekā pašreiz. Vērts pagaidīt un pārdot jūlijā, pieņemsim", - sacīja viņš.

Avots: proagro