Lauksaimnieki šogad tiešmaksājumos saņems 194,2 miljonus eiro

Kopējie izdevumi tiešajiem maksājumiem lauksaimniekiem 2015.gadā veidos 194,2 miljonus eiro, portāls "Delfi" uzzināja valdības sēdē.

Tostarp tiešie maksājumi plānoti 178,1 miljona eiro apmērā, bet pārejas posma valsts atbalsts - 16,1 miljona eiro apmērā.

Saskaņā ar valdības atbalstītajiem noteikumiem 2016.gadā kopējie izdevumi plānoti 248,6 miljoni eiro, tostarp valsts atbalsts - 26,2 miljoni eiro. Savukārt 2017.gadā tiešie maksājumi ieplānoti 232 miljonu eiro apmērā, tostarp valsts atbalsts būtu vairs tikai 1,6 miljoni eiro.

Noteikumos paredzēts, ka Latvijā tiks piemērotas šādas tiešo maksājumu shēmas - vienotais platības maksājums, maksājums par klimatam un videi labvēlīgām lauksaimniecības praksēm, maksājums gados jaunajiem lauksaimniekiem, kā arī brīvprātīgā saistītā atbalsta shēmas dažādām nozarēm un mazo lauksaimnieku atbalsta shēma.

Tāpat tiks izmantota iespēja turpināt piemērot pārejas posma valsts atbalsta shēmas 2015., 2016. un 2017.gadā.

Lai saņemtu atbalstu, lauksaimniekiem jāatbilst vairākiem kritērijiem, tostarp tiešajiem maksājumiem pieteiktajai lauksaimniecības zemes platībai jābūt vismaz vienam hektāram, un to var veidot atsevišķi lauki, no kuriem katra lauka platība nav mazāka par 0,3 hektāriem.

Tāpat tiešie maksājumi tiks piešķirti tikai tad, ja uz atbalstam pieteiktās zemes ir veicama lauksaimnieciskā darbība u.c.

Lauksaimnnieki 2015. un 2016.gadā arī varēs saņemt vairākus pārejas posma valsts atbalsta maksājumus, tostarp par zīdītājgovīm, aitu mātēm, platībām, laukaugu platībām un par kartupeļu cieti.

Atbalstu administrēs Lauku atbalsta dienests. Kopumā atbalstu varētu saņemt  aptuveni 60 442 lauksaimnieki.


Avots: www.delfi.lv