EK: nākamajā sezonā ES valstīs gaidāma bagātīga kviešu raža

Eiropas Komisija pirmo reizi publicējusi kviešu ražas un eksporta prognozes Eiropas Savienībai nākamajai sezonai. Pēc Eiropas Komisijas ekspertu pašreizējām aplēsēm, kviešu bruto raža Eiropas Savienības bloka valstīs nākamajā sezonā sasniegs 150,8 milj.t, kas par 6,4 milj.t atpaliek no pašreizējās sezonas rekordrādītāja, taču tai pat laikā tas ir trešais augstākais rādītājs visā vēsturē.

Kviešu sējumu platības 2015. gadā Eiropas Savienībā pārsniegs vidējo līmeni, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu tās būs par 800 tūkst.ha mazākas.

Laika apstākļi Eiropas Savienībā joprojām saglabājas labvēlīgi gaidāmajai ražai. Pateicoties siltajai ziemai un tam, ka nebija strauju gaisa temperatūras kritumu, ziemas kvieši pārziemojuši labi. Pēc ekspertu vērtējuma, mīksto kviešu vidējā ražība nākamajā sezonā sasniegs 58,8 c/ha, bet mīksto kviešu raža salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu saruks par 6,7 milj.t līdz 141,5 milj.t.

Kviešu eksports nākamajā sezonā, neskatoties uz labo ražu, samazināsies par 12 % līdz 28,2 milj.t, kas ir pēdējo trīs gadu zemākais rādītājs. Mīksto kviešu eksports sasniegs 27,1 milj.t.

Kviešu krājumi nākamās sezonas beigās Eiropas Savienībā pieaugs līdz 19,5 milj.t, par 5,6 milj.t salīdzinājumā ar šīs sezonas beigās gaidāmo līmeni.

Pateicoties miežu sējumu platību paplašināšanai, šīs kultūras bruto raža nākamajā sezonā Eiropas Savienības valstīs pieaugs par 1,1 milj.t līdz 68,4 milj.t.

Avots: zol