Agrais pavasaris ļauj cerēt uz labām ražām

Agrāk nekā ierasti daļā Latvijas - Kurzemē un Zemgalē - sākusies augu veģetācija, bet Latgalē un Vidzemē veģetācija sākusies marta otrajā pusē. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) konsultanti norāda - šogad sagaidāms garāks kopējais veģetācijas periods, kas ir labs pamats augstām ražām.

Kurzemē un Zemgalē pirmie pamodušies ziemas rudzi, tritikāle, rapši un tad ziemas kvieši. Latgalē un Vidzemē veģetācija atsāksies marta otrajā pusē, jo tur sniegs no laukiem pazuda tikai marta sakumā, turklāt arī gaisa temperatūra naktīs vēl ir mīnusos un nav tik augsta kā Zemgalē un Kurzemē, kur jau vairākas naktis ir bijušas salīdzinoši siltākas.

«Sagaidāmais īslaicīgais aukstums martā ziemājiem var nosaldēt šī gada jaunās lapiņas, bet aukstums solās nebūt tik liels, lai augs varētu iet bojā. Kā aukstums būs ietekmējis augus redzēsim jau pirmajās siltajās dienās,» prognozē LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms.Oskars Balodis.

Marta otrajā dekādē Kurzemē un Zemgalē aktīvi sākusies sējumu piebarošana ar papildmēslojumu. Kurzemnieki jau uzsākuši slāpekļa mēslojuma došanu. Zemgales reģionā jutīgo teritoriju robežas darbi sākti pēc 15. marta, jo līdz šim datumam nedrīkstēja izkliedēt nekāda veida kūtsmēslus, slāpekli saturošus minerālmēslus zālājos un jebkāda veida minerālmēslus pārējiem kultūraugiem, kā arī augļu dārzos. To nosaka Ministru Kabineta noteikumi Nr.33 Noteikumi par ūdens un augsnes aizsardzību no lauksaimnieciskās darbības izraisīta piesārņojuma ar nitrātiem (6.1. un 6.2. punkts).

LLKC augkopības eksperti Zemgalē iesaka lauku piebarošanu sākt ar kompleksajiem minerālmēsliem, ja to izmantošana ir ieplānota. Slāpekļa mēslojumu nepieciešams plānot, izvērtējot lauku - vai augi ir spējīgi mēslojumu izmantot, kā arī, ņemot vērā meteoroloģiskās prognozes turpmākajām 7 - 10 dienām. Tā kā ziemāju veģetācijas atjaunošanās ir agra, lai iegūtu augstas pārtikas graudu ražas, LLKC rekomendē mēslošanu ar slāpekli šajā sezonā sadalīt 3 daļās. Pirmajai slāpekļa mēslojuma devai martā jābūt tādai, kas augiem veicina ataugšanu.

LLKC augkopības eksperti atgādina, ka nav vēlams mēslošanas līdzekļus izkliedēšana uz sasalušas, pārmitras vai ar sniegu klātas augsnes.

Avots: www.db.lv