Zemes iegādei lauksaimniekiem rosina piešķirt vēl 10 miljonus eiro

Tā kā esošais finansējums zemes iegādes programmā lauksaimniekiem ir gandrīz izlietots, Zemkopības ministrija (ZM) rosina programmai piešķirt vēl 10 miljonus eiro.

ZM Lauku attīstības atbalsta departamentā portālam "Delfi" norādīja, ka ministrija Valsts kancelejā iesniegusi grozījumus noteikumos par valsts atbalsta piešķiršanas kārtību lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai, tostarp viens no grozījumiem paredz palielināt aizdevumiem paredzētā finansējuma apmēru no 30 miljoniem eiro līdz 40 miljoniem eiro. 

Plānots, ka šie grozījumi tiks izskatīti valdības sēdē 14.aprīlī.

Jau vēstīts, ka valsts AS "Lauku attīstības fonds" līdz marta beigām nolēmis piešķirt zemniekiem 582 aizdevumus 29,4 miljonu eiro apmērā lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai.

Lai arī programma darbosies līdz 2020.gadam, piešķirtais finansējums jau tagad veido 98% no kopumā programmā pieejamā finansējuma.

Zemes kreditēšanas programma sāka darboties 2012.gada jūlijā. Kreditēšanu administrē "Lauku attīstības fonds" sadarbībā ar "Latvijas attīstības finanšu institūciju "Altum"". Programma darbosies līdz 2020.gada 31.janvārim, un tajā pieejami 30 miljoni eiro.

Atbalsta programma nepieciešama, jo no 2010.gada zemei, kas netiek apstrādāta, tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa papildlikme 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Tāpēc tie zemes īpašnieki, kuri neražo lauksaimniecības produkciju un nespēj nodrošināt savu īpašumu uzturēšanu, varētu pārdot zemi tiem lauksaimniekiem, kuri ir ieinteresēti to iegādāties ražošanai.


Avots: www.delfi.lv