FAS USDA: Austrālijas eksportētājiem neizdosies būtiski palielināt kviešu eksportu

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti pirmo reizi publicējuši prognozes par kviešu un miežu ražas perspektīvām Austrālijā 2015/16. sezonā.

Pēc FAS USDA aplēsēm, kviešu bruto raža nākamajā sezonā (oktobris-novembris) pieaugs līdz 24 milj.t (+ 0,4 milj.t salīdzinājumā ar pašreizējās sezonas rādītāju), pateicoties sējumu platību paplašināšanai.

Neskatoties uz ražas pieaugumu, Austrālijas eksportētājiem neizdosies būtiski palielināt kviešu eksportu, uzskata FAS USDA eksperti. Nākamajā sezonā Austrālija ārējiem tirgiem piegādās 17 milj.t kviešu, kas nozīmē pieaugumu salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu tikai 56 tūkst.t apjomā. Tikmēr Austrālijas Lauksaimniecības resursu un ekonomikas biroja (ABARE) prognoze par gaidāmo eksporta apmēru ir daudz optimistiskāka - 17,95 milj.t.

Kviešu bruto ražas pieaugumu gandrīz pilnībā "noēdīs" to patēriņa pieaugums lopkopības nozarē, kur vajadzība pēc šīs kultūras palielināsies līdz 3,9 (+0,3) milj.t.

Miežu raža, visticamāk, atkārtos pašreizējās sezonas rezultātu - 8,5 milj.t, bet miežu eksports saruks par 0,2 milj.t līdz 5,3 milj.t.

Avots: zol