Eksperti: sojas raža pasaulē 2015/16. sezonā, iespējams, samazināsies

Sojas raža pasaulē nākamajā sezonā samazināsies pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā, jo saruks šīs kultūras raža ASV.

Tai pat laikā, Vācijas kompānijas Oil Word eksperti uzskata, ka ražas apjoma kritums nebūs tik nozīmīgs, lai sekmētu cenu kāpumu.

Ja sojas raža pasaulē samazināsies nebūtiski vai mēreni, tās piegādes joprojām būs stabilas un pat pieaugs, pateicoties bagātīgajiem krājumiem 2015/16. sezonas sākumā.

Pēc kompānijas Oil Word prognozēm, sojas krājumi šīs sezonas beigās salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs par 34 %, sasniedzot 87,7 milj.t.

Pēc pašreizējām prognozēm, pasaulē 2015/16. sezonā sojas deficīts nav gaidāms, bet gan gaidāma drīzāk tās pārpilnība.

Prognoze ASV:

Kompānijas Oil Word prognoze par gaidāmo šīs eļļas kultūras ražas samazināšanos pasaulē nākamajā sezonā, pirmo reizi kopš 2011/12. sezonas, atspoguļo, lielā mērā, paredzamo sojas ražas sarukšanu ASV līdz 104 milj.t, kas ir par 0,4 milj.t mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonu.

Sojas ražas perspektīvas Dienvidamerikā:

Eksperti prognozē, ka sojas raža Brazīlijā samazināsies par 2,2 milj.t līdz 92 milj.t. Tai pat laikā sojas ražas pieaugumi Argentīnā un Paragvajā pilnībā kompensēs augstāk minēto kritumu.

Sojas sējumu platības Brazīlijā 2015/16. sezonā, visticamāk, saglabāsies iepriekšējās sezonas līmenī, tomēr nav izslēgts, ka tās varētu nedaudz arī samazināties dažādu faktoru ietekmē, tai skaitā iespējamo sojas cenu krituma dēļ.

Tikmēr Argentīnā, ja saglabāsies labvēlīgi laika apstākļi, iespējams, sojas ražība būs augstāka nekā sākotnēji gaidīts un raža sasniegs aptuveni 57 milj.t.

Avots: grainboard