Irāna plāno samazināt kviešu importu par 20 %

Kviešu raža Irānā šogad sasniegs 11 milj.t, paziņojis Irānas lauksaimniecības ministrs Mahmuds Hojjati. Iepriekšējā gadā, kas Irānā beidzās 20. martā, kviešu raža sasniedza 10 milj.t.

Valsts fondā no vietējiem lauksaimniekiem tiks iepirkts par 1 milj.t vairāk kviešu nekā pērn, un šis daudzums sasniegs 8 milj.t.

Kviešu ražas apjoma pieaugums ļaus samazināt to importu par 20 % līdz 2 milj.t vai pat līdz 1,5 milj.t, sacīja ministrs.

Irāna ir viena no lielākajām pārtikas kviešu importētājvalstīm pasaulē. Pāris gadus atpakaļ Irānai izdevās uz īsu brīdi sevi nodrošināt ar kviešiem pilnībā. Taču vēlāk ieilgušā sausuma dēļ daļa ražas tika zaudēta un Irānai nācās atgriezties pie kviešu importēšanas.

Šobrīd Irānā kviešu krājumi ir pietiekamā daudzumā, kas ļauj segt vietējo patēriņu sešu mēnešu garumā, ziņo Mahmuds Hojjati. Iepriekšējā gadā kviešu krājumi nepārsniedza mēneša patēriņu.

Palielināt kviešu ražošanas apjomus Irānā neļauj hronisks ūdens trūkums. Saskaņā ar Irānas Lauksainiecības ministrijas plāniem, kviešu sējumu platības valstī tuvāko desmit gadu laikā tiks samazinātas par 900 tūkst.ha. Kviešu vietā tiks audzēts rapsis, kurš ir sausumizturīgāks.

Avots: zol