FAO prognozē kukurūzas ražas samazināšanos Āfrikas dienvidu valstīs

Šogad kukurūzas raža Āfrikas dienvidu valstīs saruks līdz 21,1 milj.t, par 26 % salīdzinājumā ar 2014. gadu un par 15 % salīdzinājumā ar vidējo rādītāju, teikts ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) ziņojumā.

Ražas samazināšanās var sekmēt pārtikas cenu kāpumu un pakļaut riskam nesenos sasniegumus pārtikas nodrošinājuma jomā, brīdina FAO.

Iemesls būtiskam kukurūzas bruto ražas kritumam ir nelabvēlīgie laika apstākļi, tai skaitā sezonas lietavu vēlā atnākšana novembrī - decembrī, lielais nokrišņu daudzums, kas izraisīja plūdus atsevišķās valstīs, kā arī ilgstošais sausums reģiona dinvidu daļā februārī - martā.

Dienvidāfrikas Republikā, šī reģiona lielākajā kukurūzas ražotājvalstī, tiks iegūta par 33 % mazāka kukurūzas raža nekā ražīgajā pagājušajā gadā. Malāvijā un Zambijā, kas ieņem otro un trešo vietu šīs kultūras audzēšanā, raža samazināsies attiecīgi par 14 % un 25 %. Raža samazināsies arī Zimbabvē (- 35 %), Botsvānā (- 29 %), Namībijā (- 33 %), Lesoto (- 30 %), Mozambikā (- 5 %).

Pesimistiskās prognozes par gaidāmo ražu jau sniegušas atbalstu kukurūzas cenām. Tai pat laikā kukurūzas vērtība joprojām ir zemāka nekā pagājušajā gadā, pateicoties pietiekamajam piedāvājumam, kas tomēr ātri samazinās.

Daļēji kukurūzas ražas samazināšanos kompensēs bagātīgie šīs kultūras pārejošie krājumi.

Ražas apjoma krituma dēļ Āfrkas dienvidu valstīs pieaugs kukurūzas imports. Vislielākais pieaugums gaidāms Dienvidāfrikas Republikā, kas, galvenokārt, importēs dzelteno kukurūzu lopkopības nozares vajadzībām.

Avots: zol