FAO prognozē graudaugu ražas samazināšanos pasaulē par 1,5 %

Lauksaimniecības preču cenas pasaulē aprīlī turpināja samazinātes un apjomīgie krājumi kompensēs jebkuru spiedienu uz cenām, ko varētu radīt šogad gaidāmais nelielais ražu apjomu kritums.

Graudaugu raža pasaulē šogad salīdzinājumā ar pagājušajā gadā sasniegto rekordu, visticamāk, saruks par 1,5 %, galvenokārt, saistībā ar kukurūzas sējumu platību samazināšanos. Sekas mīkstinās bagātīgie krājumi, teikts pēdējā ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) publicētajā atskaitē.

Pēc FAO prognozēm, saglabājoties normāliem laika apstākļiem atlikušajā lauksaimniecības sezonas daļā, graudaugu raža pasaulē 2015. gadā var sasniegt aptuveni 2,51 milj.t, kas gandrīz par 5 % pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējo līmeni. Ņemot vērā provizoriskās prognozes par ražošanas un patēriņa līmeņiem pasaulē 2015/16. sezonā, aprēķināts, ka graudaugu krājumi pasaulē sezonas beigās samazināsies par gandrīz 3 % salīdzinājumā ar rekordrādītāju sezonas sākumā, turklāt visstraujāk saruks lopbarības graudu un rīsu krājumi, un mazākos tempos - kviešu krājumi.

Avots: grainboard