Strategie Grains samazina kviešu eksporta prognozi ES valstīm

Kompānija Strategie Grains samazinājusi kviešu eksporta prognozi Eiropas Savienības valstīm 2015/16 sezonai, ņemot vērā to, ka Krievijā tiks atcelti muitas ierobežojumi graudu eksportam. Mīksto kviešu eksporta prognoze ES valstīm samazināta par 2,5 milj.t līdz 28,6 milj.t.

Krievijas Lauksaimniecības ministrija piedāvājusi jaunu, elastīgāku eksporta muitas nodevas aprēķina formulu. Ja kviešu cena būs zemāka par slieksni (12 000 rubļi/tonna), eksportētājam būs jāmaksā simboliska nodeva - 1 $/tonna. Cenai pārsniedzot slieksni, pieaugs eksporta nodevas apmērs. Pēc Strategie Grains prognozēm, nākamajā sezonā sliekšņa cena diez vai tiks pārsniegta. Jaunā eksporta muitas nodevas aprēķināšanas formula stāsies spēkā 15. maijā.

Palielinoties konkurencei graudu tirgū no Krievijas puses, cietīs kviešu eksportētāji Francijā. Strategie Grains samazināja mīksto kviešu eksporta prognozi Francijai par 2,1 milj.t. Ēģipte, kas šosezon no Francijas importēja neierasti lielu kviešu apjomu, nākamajā sezonā, visticamāk, atgriezīsies pie Krievijas graudu pirkšanas. Strauji saruks arī kviešu piegādes no Francijas uz Āzijas valstīm.

Pēc pašreizējām Strategie Grains prognozēm, mīksto kviešu raža Eiropas Savienībā šogad sasniegs 142,6 milj.t, kas ir par 1,2 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušājā menesī prognozēto apjomu.

Avots: zol