Eksportētāji: Krievijā eksporta muitas nodevu dēļ “lieki” paliks 10 milj.t graudu

Krievijas valdība tuvākajā laikā neplāno mainīt eksporta muitas nodevu kviešiem, kas spēkā stāsies šī gada 1.jūlijā, žurnālistiem paziņoja Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs, uzstājoties pārtikas nodrošinājuma forumā, kas notika Rostovā pie Donas.

Vicepremjers piebilda, ka valdība monitorēs situāciju, un, ja redzēs, ka mehānisms strādā slikti, iespējams to mainīs, bet pagaidām nekādas izmaiņas netiek plānotas.

Maija beigās Krievijas valdība apstiprināja jauno kviešu eksporta muitas nodevas aprēķināšanas mehānismu, nosakot, ka no 2015. gada 1. jūlija eksporta nodeva kviešiem būs 50 % apmērā mīnus 5,5 tūkstoši rubļi par 1 tonnu, taču ne mazāk kā 50 rubļi par tonnu.

Tikmēr Krievijas Nacionālās lauksaimniecības produkcijas eksportētāju asociācijas prezidents Sergejs Balans prognozē, ka graudu pārejošie krājumi valstī jaunās sezonas sākumā sasniegs 18 milj.t, kad optimālais daudzums ir 8 milj.t.

Muitas nodevu mērķis ir mazināt graudaugu vērtību vietējā tirgū, lauksaimniecības produktu pārstrādātāju un lopkopju interesēs, taču reālitātē tās var izraisīt vēl lielāku cenu kāpumu, pārliecināts S.Balans. Eksportētāji sāks atteikties no apjomīgiem forvarda līgumiem, kas tiek slēgti trīs - četrus mēnešus uz priekšu un slēgs tikai nelielus spot līgumus (1000 t šurp; 1000 turp). Savus riskus un zaudējumus viņi pārcels uz lauksaimniekiem, cenšoties samazināt iepirkuma cenas; rezultātā lauksaimnieki pāries uz citu kultūru audzēšanu, un saistībā ar ražošanas apjomu samazināšanos sāksies cenu augšupeja, kādu pārstrādātāji šobrīd vēl nevar iedomāties"- uzskata S.Balans. Savukārt, no otras puses, graudu pārpalikumi, kas radīsies pastāvošo muitas nodevu ietekmē, spiedīs cenas uz leju.

Kompānijas "Astona" ģenerāldirektors Vadims Vikulovs norādīja, ka februārī, spēkā esot vēl iepriekšējai muitas nodevas aprēķināšanas kārtībai, lauksaimnieki uz katru graudu tonnu zaudēja 4000 rubļu.  

Viens no foruma dalībniekiem sacīja, ka, skatoties no lopkopības aizstāvības puses, jaunā peldošā nodeva ir bezjēdzīga, jo tā neļauj eksportēt dārgos 3. un 4. klases kviešus, kamēr lopkopībai vajadzīgas vien lopbarības kultūras.

Avots: zol