Graudu raža Ķīnā būs augstā līmenī, neskatoties uz El Ninjo

Ķīnas ziemeļos rit jaunās kviešu ražas novākšanas darbi, ziņo aģentūra Siņhuja. Nozīmīgākajos kviešu audzēšanas rajonos (Aņhui un Henaņas provinces) gandrīz visa raža ir nokulta.

Pateicoties savlaicīgiem nokrišņiem, kviešu raža Henaņas provincē, kas ieņem pirmo vietu valstī šīs kultūras audzēšanas jomā, būs diezgan augsta. Pagājušajā gadā Henaņas lauksaimnieki nokūla 33 milj.t kviešu.

Vēlo graudaugu kultūru ražība, tai skaitā kukurūzas valsts ziemeļos un rīsu valsts dienvidos, ir pakļautas nelabvēlīgo laika apstākļu riskam, ko var radīt dabas fenomens El Ninjo.

Pēc Nacionālā klimata centra prognozēm, El Ninjo ilgs no vasaras līdz rudenim. Šobrīd El Ninjo intensitāte ir vidēja un, visticamāk, tā pieņemsies spēkā. Līdz ar to, El Ninjo iedarbība uz klimatu, nokrišņu līmeni valsts dienvidu un austrumu rajonos vasaras mēnešos būs lielāka nekā ierasts. Valsts ziemeļu rajoni, visticamāk, cietīs no sausuma.

Lai mazinātu EL Ninjo negatīvo ietekmi uz lauksaimniecību, Ķīnas Lauksaimniecības ministrija aicina vietējās varas būt modrām un sniegt palīdzību, rodoties ārkārtas situācijām un īstenojot mūsdienīgus agrotehnoloģiskus lēmumus.

Graudaugu kultūra raža Ķīnā nepārtraukti pieaug kopš 2004. gada. Pagājušajā gadā graudu raža Ķīnā sasniedza rekordaugstu līmeni - 607,1 milj.t. Šogad plānots iegūt ne mazāk kā 550 milj.t graudu.

Avots: zol