Latvijas Zemes fonds pirmajās darbības dienās saņēmis 51 zemes pārdošanas pieteikumu

Jaundibinātais Latvijas Zemes fonds savas darbības pirmajās trijās dienās jau saņēmis 51 zemes pārdošanas pieteikumu, informēja fonda pārvaldītāja - Attīstības finanšu institūcijas Altum mārketinga daļas vadītāja Kristīne Grauziņa. Par to informē biznesa un ekonomikas ziņu portāls db.lv

«Zemes fonds strādā, pieņem pasūtījumus un konsultē interesentus. Kopumā pirmajās trijās fonda darbības dienās saņemts 51 zemes pārdošanas pieteikums un iedzīvotāju interese raksturojama kā vienmērīga un aktīva,» sacīja Grauziņa.

Kā ziņots, fonds darbību sāka šā gada 1.jūlijā. Tā izveides mērķis ir sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

No interesentiem tiek pirkta tikai lauksaimniecībā izmantojama zeme bez apgrūtinājumiem par cenu, kas nepārsniegs vidējās tā brīža tirgus cenas līdzvērtīgai zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

Kā iepriekš norādīja Attīstības finanšu institūcijas Altum valdes loceklis Jēkabs Krieviņš, līdz šā gada beigām plānots veikt darījumus apmēram viena miljona eiro vērtībā no kopumā fonda rīcībā esošajiem 14 miljoniem eiro, vienlaikus neizvirzot mērķi ietekmēt zemes tirgus cenas.

«Fonda uzdevums nav radīt spiedienu uz zemes cenām vai arī iejaukties tirgū. Tāpat nav uzdevums uzpirkt visu brīvo lauksaimniecības zemi. Pirksim tikai tos lauksaimnieciskajai saimniekošanai derīgos zemes gabalus, kuriem patlaban nav pircēju, tādēļ galvenokārt raugāmies Latgales virzienā. Fonda uzdevums ir nopirkt zemi un tālāk to iznomāt vai pārdot,» sacīja Krieviņš.

Zemes fonda pārvaldītājs visus saņemtos īpašuma pārdošanas pieteikumus izvērtē līdz 30 darba dienu laikā, vēl desmit darba dienas paredzētas, lai vienotos par darījuma nosacījumiem, vēl desmit dienas - vienošanās noslēgšanai. Komisijas maksa par darījumu netiks iekasēta, tomēr klientam jārēķinās ar valsts noteiktajām izmaksām darījumos ar nekustamo īpašumu.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas veikto pētījumu Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība ir aptuveni 2,3 miljoni hektāru, no kuriem apstrādāti tiek 1,56 miljoni hektāru, bet pārējā zeme nav kopta. Secināts, ka daļu no šīs nekoptās lauksaimniecībā izmatojamās zemes labvēlīgos ekonomiskos apstākļos varētu atkal izmantot lauksaimniecībā.

Avots: www.city24.lv