Lauksaimnieki: vietām labība sagāzusies veldrē; joprojām var cerēt uz rekordražām

Vietām Latvijā graudaugi ir sagāzušies veldrē un atsevišķās vietās tiem kaitējis sausums, bet kopumā graudkopji šogad joprojām var cerēt uz rekordražām, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai BNS norādīja, ka tajos reģionos, kur pirms Jāņiem nebija lietus, sējumi ir cietuši no sausuma, taču ne kritiski. "Tāda katastrofāla ietekme sausumam nav bijusi," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka savukārt lietavas aizvadītājā nedēļā vietām ir sagāzušas veldrē graudaugu šķirni "Edvīns", kas dažviet varētu apgrūtināt ražas novākšanu. Kopumā sausuma un stiprā lietus dēļ graudkopjiem no kopējā plānotā ražas ievākuma varētu būt radušies 2% zaudējumi, taču joprojām iespējams cerēt uz graudu rekordražām šogad.

Lazdiņš piebilda, ka graudu ražu ietekmēs arī laika apstākļi turpmākajās nedēļās. "Būtiskākais, lai nav pērkona negaisi ar krusu. Tādas dabas anomālijas, protams, ietekmē, bet tās ir lokālas un, ja sējumi ir apdrošināti, lauksaimniekiem tas, protams, nodara skādi, bet finansiāli neietekmē," sacīja Lazdiņš.

Viņš arī prognozēja, ka šogad laika apstākļu dēļ par nedēļu varētu novēloties ražas novākšana. "Mēs prognozējam, ka ražas novākšana būs par kādu nedēļu vēlāk," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka masveida ražas vākšana varētu sākties jūlija beigās vai augusta sākumā, kas ir nedēļu vēlāk nekā pērn.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" Bauskas graudu pieņemšanas kompleksa vadītājs Jānis Vaivars aģentūrai BNS pastāstīja, ka graudaugu ražas joprojām solās būt ļoti labas. "Pagaidām vēl izskatās ļoti cerīgi. Agronomi saka, ka pagaidām viss ir kārtībā. Ja nebūs dramatisks sausums un zemnieku palutinās laika apstākļi, tad viss būs kārtībā, zemnieki atkal pelnīs," sacīja Vaivars, piebilstot, ja laika apstākļi graudu nobriešanas periodā būs labvēlīgi, šogad Latvijā varētu būt graudu rekordražas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka atsevišķās Latvijas vietās graudaugu sējumiem ir jūnija beigās kaitēja sausums, bet kopumā laika apstākļi ir labvēlīgi un lauksaimniekiem ir pamats cerēt uz graudu rekordražām.

Avots: www.la.lv