Latvijas Zemes fonds nopircis pirmos trīs īpašumus - Skrundā, Lielvārdē un Vānē

Latvijas Zemes fondā parakstīti pirmie trīs pirkuma līgumi par lauksaimniecības zemes iegādi, kas paredz īpašumu iegādi Skrundas, Lielvārdes un Vānes pagastā, informēja fonda pārstāve Kristīne Grauziņa.

Vēl divus līgumus šonedēļ plānots parakstīt par īpašumu iegādi Pļaviņu novada Aiviekstes pagastā un Ventspils novada Tārgales pagastā.

Savukārt kopumā kopš šā gada 1.jūlija līdz 25.augustam ir saņemti 217 īpašumu pārdošanas pieteikumi, no tiem jūlijā - 163, augustā - 54. Vislielākā pieteikumu iesniegšanas aktivitāte bija pirmajās dienās jūlija sākumā, kad trīs dienu laikā tika iesniegti 55 pieteikumi. Šobrīd katru dienu tiek iesniegti divi trīs darījumu pieteikumi.

Piedāvājumi ir no visas Latvijas teritorijas, visvairāk pieteikumu - aptuveni trešdaļa - ir no Latgales, bet vismazāk - 10% - no Vidzemes. No Zemgales un Kurzemes aptuveni piektā daļa pieteikumu, bet Pierīgā atrodas aptuveni 15% piedāvāto īpašumu.

Sākotnējais īpašumu iegādes lietderības izvērtējums patlaban ir veikts aptuveni 190 saņemtajiem pieteikumiem. No tiem vairāk nekā 70% gadījumu ir pieņemts lēmums atteikt, arī attiecībā uz lielu daļu pārējo īpašumu darījums, visticamāk, nenotiks, jo būs grūtības vienoties ar pārdevēju par abām pusēm pieņemamiem darījuma nosacījumiem.

Kā norādīja Grauziņa, novērojami divi galvenie atteikšanas iemesli - īpašumi nav kopti vismaz desmit gadus un to apsaimniekošana prasīs nesamērīgi lielus ieguldījumus, vai arī tiek piedāvāti ļoti nelieli privātīpašumi - sākot no 0,2 hektāriem. Kamēr šie mazie īpašumi nerobežojas ar kādu no Zemes fonda īpašumu, to uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksas ir pārāk augstas, to iegāde fondam nav saimnieciski lietderīga.

Pārējiem īpašumiem turpinās padziļināta izpēte, tostarp vairāk nekā desmit no tiem ir izteikts piedāvājums un notiek tālākā vienošanās par darījumiem.

Kā ziņots, fonds darbību sāka šā gada 1.jūlijā. Tā izveides mērķis ir sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

Kā iepriekš informēja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš, no interesentiem tiek pirkta tikai lauksaimniecībā izmantojama zeme bez apgrūtinājumiem par cenu, kas nepārsniedz vidējās tā brīža tirgus cenas līdzvērtīgai zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

Līdz šā gada beigām plānots veikt darījumus apmēram viena miljona eiro vērtībā no kopumā fonda rīcībā esošajiem 14 miljoniem eiro.

Avots: www.delfi.lv