Latvijā 95% labības ražas ir novākta; drīzumā sāksies ziemāju sējas darbi

Apmēram 95% labības ražas Latvijā ir novākta un septembra otrajā nedēļā varētu sākties ziemāju sējas darbi, pastāstīja aptaujātie graudkopji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis sacīja, ka pašlaik Latvijā ir novākti apmēram 95% graudaugu ražas un atlicis vēl pavisam nedaudz. «Laika apstākļi pēdējās nedēļās ražas novākšanai bija ļoti labi. Lietus, kas bija, mazliet aizkavēja [ražas novākšanu], jo lauksaimnieki nevarēja tajās dienās tikt uz lauka, bet lietu vajadzēja jau sen,» atzina Balodis.

Viņš arī piebilda, ka graudu kvalitāte šogad ir ne visai laba un diezgan daudz graudu, īpaši kviešu, tiks nodoti lopbarībā.

«Raža ir lielāka, līdz ar to augiem nepietika barības vielas, lai nodrošinātu kvalitāti, bet, cerams, ka šogad diezgan lielā raža to kaut kādā mērā kompensēs,» sacīja Balodis, piebilstot, ka labības raža šogad ir labāka nekā pērn un aizpērn un šā gada graudu raža ir tuvu 2012.gada rekordražām.

Balodis arī piebilda, ka nesen Latvijā ir sākušies ziemāju sējas darbi.

«Rapsi iesēja augustā, tagad nākamnedēļ cītīgi jāsāk sēt graudaugi. Agrās šķirnes varbūt jau šonedēļ beigās varēs iesēt. Nākamnedēļ jau tikai īsti ir tas labākais laiks, lai sētu, tāpēc lauksaimnieki ļoti nesteidzas. (..) Cerams, ka laika apstākļi būs optimāli un laukus apsēs līdz septembra beigām,» sacīja LLKC pārstāvis.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža pastāstīja, ka Zemgalē ražas novākšana tikpat kā ir beigusies. «Es teiktu, ka par 95% Zemgales ir beigusi kulšanu. Tas ir noticis pirms apmēram nedēļas,» sacīja Ruža.

Viņš piebilda, lai arī graudu raža šogad ir liela, saules šogad ir bijis maz, tāpēc proteīna saturs graudos ir salīdzinoši zems un zemāka arī to kvalitāte - liela daļa graudu tiks nodoti lopbarībā. Savukārt graudu kopievākums Latvijā ir sasniedzis rekordražu.

Ruža sacīja, ka sējas darbi jau ir sākušies - apsēti vasaras rapšu lauki. «Laiks ir silts, mitruma pietiek, domājam, ka rapši izaugs līdz vajadzīgajai attīstības stadijai, lai varētu pārziemot. Savukārt graudaugu sējai īstie optimālie termiņi varētu būt nākamnedēļ, jācer, ka nebūs lietus,» viņš sacīja, piebilstot, ka pašlaik lauki ir diezgan mitri.

Pēc viņa teiktā, vēlams, lai lauksaimnieki graudus iesētu līdz 20.septembrim.

Jau vēstīts, ka Lauku atbalsta dienesta šogad apkopotās provizoriskās vasaras kviešu platības ir 154 811 hektāri (ha), ziemas kvieši - 289 307 ha, vasaras rapši - 20 361 ha, ziemas rapši - 68 137 ha, rudzi - 37 225 ha, vasaras mieži 91 382 ha un auzas - 51 208 ha.

Avots: www.tvnet.lv