Dobelē darbu uzsākusi lucernas siena un granulu rūpnīca

Pastāstiet, lūdzu, kas ir Alfa Agro, ar ko uzņēmums nodarbojas un kādi ir tā mērķi?

Uzņēmums SIA "Alfa Agro" ir dibināts 2013. gadā ar mērķi atgriezt augu sekā tauriņziežus kā trešo kultūraugu.

Uz patreizējo brīdi galvenais uzsvars tiek likts uz lucernas audzēšanu un pārstrādi. Ražojam lucernas granulas un ķīpas vietējam tirgum un eksportam. Ziemā granulēsim arī salmus un sienu.

SIA Alfa Agro pieder LPKS Agrario, kas apvieno 100 zemnieku saimniecības Dobeles, Tukuma, Saldus, Auces, Tērvetes un Jelgavas novados. Ideja radās kooperatīvās sabiedrības valdes priekšsēdētājam Andrejam Savdonam, domājot kā nodrošināt kooperatīva biedriem ilgtspējīgu lauksaimniecību. Runājām ar kooperatīviem un uzņēmumiem, kas pārstrādā lucernu, apmeklējām ražotnes, veicām ekonomiskos aprēķinus, līdz esam nonākuši līdz ražošanai, kas tika uzsākta šī gada vasarā.

Kādēļ nepieciešams audzēt tauriņziežu dzimtas augus?

Pateicoties auglīgākām augsnēm nekā citviet Latvijā, jau kopš seniem laikiem Zemgale ir dēvēta par Latvijas labības klēti. Vairums saimniecību līdz šim ir audzējušas kviešus trīs gadus pēc kārtas, ieliekot vienu gadu rapšus, un aizmirstot par tauriņziežu īpašo nozīmi augsnes auglības uzlabošanā. Rezultātā ir zemākas ražas, pazeminās augsnes auglība un augsnē zūd augu barības elementu līdzsvars. Zaļināšanas prasības spiež saimniekus audzēt tauriņziežu dzimtas augus, piemēram lopbarības pupas, zirņus, lupīnas u.c. Uzskatām kā labu risinājumu audzēt lucernu, kuru parasti izmanto 3-4 gadus, ir kas audzē arī 5-6 gadus. Žāvētas lucernas realizācijas cenas nepieredz tik lielas svārstības kā pupas un zirņi.

Kāpēc tieši lucerna tika izvēlēta nevis kādi citi zālaugi?

Ar ko lucerna tik īpaša? Mūsdienās lucernu bieži dēvē par lopbarības augu karalieni. Lucerna ir izcils lopbarības augs gan siena, gan skābbarības gatavošanai, kas satur daudz kopproteīna un ir viegli sagremojama. Papildus plusi ir arī augstais vitamīnu un minerālvielu saturs, jo lucerna tiek žāvēta rūpnīcā, saglabājot zaļo krāsu un vitamīnus.  Pie tam, lucerna dod augstas ražas, kuru veidošanai nav nepieciešams slāpekļa mēslojums, tā ir ilggadīga un ražo arī ilgstoša sausuma apstākļos, kad citi zālaugi ‘izdeg'. Tā ir ražīgāka nekā citi kultūraugi, tai raksturīga intensīva augšana, spēcīgi attīstīta sakņu sistēma, garš veģetācijas periods, liela lapu virsma, labas ataugšanas spējas, liela olbaltumvielu ieguve no platības. Ražība 10-15t/ha sausnē ir reāli sasniedzama. Lucernu var izēdināt gan liellopiem, zirgiem, aitām, kazām, vistām, gan trušiem.

Kāda situācija ir šobrīd un kādi ir Alfa Agro nākotnes plāni?

Lucernas siena un granulu rūpnīca atrodas Dobelē, Spodrības ielā 6a, blakus a/s " Dobeles dzirnavnieks". Saimniecības audzē lucernu tīrsējā 20-30km rādiusā ap Dobeli. Nodrošinām audzētājiem lauku apskati, konsultācijas, pļaušanu, vālošanu un novākšanu. Saimnieka darbs ir tikai izaudzēt. Padomju laikos audzēja lucernu gandrīz vai katrā pagastā, tagad mācamies visu no jauna. Pa to ir pieejama literatūra. Dodamies arī pieredzes apmaiņā pie lucernas audzētājiem citās valstīs. Strādājam pie ražošanas optimizācijas. Ar laiku plānojam izveidot līdzīgas ražotnes arī citos novados, kur strādā mūsu biedri. Slēdzam līgumus par lucernas audzēšanu arī ar saimniecībām, kas nav kooperatīva biedri. Galvenais nosacījums ir lauka atrašanās vieta, optimāli 20km no rūpnīcas.

Vai Jūsu saražotā produkcija ir eksportspējīga?

Uzskatām lucernu kā perspektīvu lopbarības augu, jo galvenajos eksporta tirgos  - Tuvajos un Vidējos Austrumos, Āfrikā, zāle vēl jo projām neaug, bet lopus audzē un gaļu lieto uzturā. Lai arī Eiropas dienvidos lucernas laukus laista, tā ir mazāk jāžāvē rūpnīcā. Mums lietus ir dabas dots, un līdz ar to lucernu vairāk nākas žāvēt. Eiropā par lucernas unikālo vērtību lopkopji labi zina, un tas ir stabils tirgus.

Ko Jūs varētu novēlēt Latvijas lauksaimniekiem?

Novēlu saimniekot gudri, rentabli un, kas attiecas uz augu seku, padomāt par to, kas būs pēc 10 vai 20 gadiem, ja nerūpēsimies par savu zemi.

original