USDA kārtējo reizi palielina kviešu ražas un krājumu prognozes pasaulei

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) savā septembra atskaitē būtiski palielinājusi kviešu ražas un krājumu pprognozes pasaulei 2015/16. sezonai.

Kviešu piedāvājuma prognoze pasaulei 2015/16. sezonai palielināta par 6,7 milj.t, galvenokārt, pateicoties ražu vērtējumu palielinājumam Eiropas Savienībai, Krievijai un Ukrainai. Kviešu bruto raža Eiropas Savienībā būs daudz augstāka nekā gaidīts agrāk - 154,1 milj.t (+ 6,3 milj.t salīdzinājumā ar augusta prognozi) un tikai par 2,3 milj.t atpaliks no iepriekšējās sezonas rekorda. Kviešu ražas prognoze Krievijai palielināta līdz 61 (+ 1) milj.t, Ukrainai - līdz 26,5 (+ 1) milj.t. Kviešu ražas prognozes samazinātas Kanādai, Indijai, Brazīlijai. Kviešu kopraža pasaulē sasniegs rekordu trešo sezonu pēc kārtas.

Arī kviešu patēriņš pasaulē sasniegs rekordaugstu līmeni - 716,4 (+ 1,6) milj.t. Salīdzinājumā ar pagājušā mēneša prognozi kviešu patēriņa prognoze lopkopībai palielināta par 2 milj.t, galvenokārt, pateicoties Eiropas Savienībai, Krievijai un Filipīnām.

Kviešu eksports šosezon gaidāms 157,6 (+ 1,4) milj.t līmenī. ASV eksportēs mazāk nekā gaidīts mēnesi atpakaļ - 24,5 (- 0,7)  milj.t. Eiropas Savienība eksportēs 32,5 (+ 1,5) milj.t kviešu, Ukraina - 13,5 (+ 0,5) milj.t. Krievijai kviešu eksporta prognoze atstāta bez izmaiņām - 23 milj.t. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu tas pieaugs par 0,2 milj.t, neskatoties uz rādītāju samazināšanos sezonas sākumā.

Kārtējo reizi palielināta kviešu pārejošo krājumu prognoze pasaulei sezonas beigām. Gaidāms, ka tie sasniegs rekordaugstu līmeni - 226,6 (+ 5,1) milj.t. Ņemot vērā eksporta perspektīvu pasliktināšanos, kviešu pārejošo krājumu prognoze ASV palielināta par 0,7 milj.t līdz 23,8 milj.t. Koriģētās kviešu krājumu prognozes ASV un pasaulei ir lielākas nekā to gaidīja tirgus dalībnieki. Pēc viņu aprēķiniem, palielinājumam bija jābūt pavisam nelielam. Krievijai kviešu krājumu prognoze sezonas beigām palielināta par 0,4 milj.t līdz 7,6 milj.t. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu tie pieaugs par 1,3 milj.t.

Avots: zol