Irāna šogad eksportēs līdz 1 milj.t kviešu

Irāna šogad plāno palielināt kviešu eksportu kā minimums līdz 1 milj.t, par šādiem ambicioziem plāniem ziņo Irānas Lauksaimniecības ministrija.

Atgādināsim, ka vēl pāris nedēļas atpakaļ , ministrija paredzēja , ka kviešu eksports (galvenokārt cieto kviešu) valstī sasniegs aptuveni 400 tūkst.t. Ja plāni piepildīsies, Irāna kļūs par vienu no nozīmīgākajiem kviešu eksportētājiem reģionā. Pēc ministrijas datiem, šobrīd Irāna eksportē kviešus uz Afganistānu, Irāku un Omānu.

Kā mēs zinām, šosezon Irāna, vismaz tā ziņo valdība, ir pilnībā sevi nodrošinājusi ar pašu audzētiem kviešiem. Un tā kā Eiropas Savienība paziņojusi par ekonomisko sankciju pret Irānu atcelšanas procedūras uzsākšanu, kas tika noteiktas saistībā ar Teherānas kodolprogrammu, Irāna tuvākajā laikā kļūs par pilntiesīgu pasaules tirgus dalībnieci, un tai vairs nevajadzēs uzkrāt milzīgus krājumus nebaltai dienai.

Šobrīd kviešu krājumi Irānā atrodas 8,3 milj.t līmenī. Periodā no 2012. gada līdz 2014. gadam krājumi vidēji veidoja 3,1 milj.t.

Avots: proagro