USDA: eļļas kultūru raža pasaulē sasniegs 531 milj.t

ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) novembra atskaite vēsta, ka eļļas kultūru raža pasaulē 2015/16. sezonā sasniegs 531 milj.t, kas ir mazāk nekā prognozēts iepriekš.

Sojas raža pasaulē tiek prognozēta 321,02 milj.t līmenī. Tas ir par 0,53 milj.t vairāk nekā prognozēts oktobrī. Pagājušajā gadā sojas raža pasaulē sasniedza 318,68 milj.t. Prognoze palielināta, jo uzlabojušās šīs kultūras ražas perspektīvas ASV. Samazinātas ražu prognozes ir Dienvidāfrikai, Urugvajai un Indijai. Indijai tā samazināta par 1,5 milj.t zemās ražības dēļ, kas jau trešo gadu pēc kārtas ir zemāka par vidējo līmeni. Iemesls tam ir nevienmērīgie nokrišņi veģetācijas periodā, kā arī karstums un sausums sezonu beigās. Sojas importa prognoze palielināta Ķīnai, bet samazināta ASV, Brazīlijai un Argentīnai.

Rapša ražas prognoze pasaulei palielināta līdz 37,1 milj.t, pateicoties ražas pieaugumam Kanādā, kas daļēji kompensēja ražas zudumus Austrālijā, Pakistānā un Krievijā. Rapša eksporta prognoze palielināta Kanādai, importa - Ķīnai.

Saulgriežu ražas prognoze pasaulei samazināta par 0,8 milj.t līdz 39,7 milj.t. Saulgriežu ražas zemākas nekā gaidīts izrādījās Argentīnā, Pakistānā un ES valstīs.

Eļļas kultūru krājumi pasaulē sezonas beigās tiek paredzēti 94,1 milj, t līmenī, kas ir par 2,2 milj.t mazāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ. Mazāki krājumi nekā lēsts iepriekš gaidāmi Argentīnā, Brazīlijā, Dienvidāfrikā, Indijā un Kanādā.

Avots: zol