Rupjo graudaugu raža pasaulē pieaugs līdz 1267,25 milj.t

Pēc ASV lauksaimniecības ministrijas (USDA) novembra atskaites datiem, rupjo graudaugu kultūru (kukurūzas, miežu, auzu, rudzu, prosas u.c graudaugu) kopraža pasaulē 2015/16. sezonā sasniegs 1267,25 milj.t, kas ir par 2,3 milj.t vairāk nekā prognozēts oktobrī. Prognoze palielināta galvenokārt saistībā ar kukurūzas ražas pieaugumu ASV. Kukurūzas ražas vērtējumi palielināti arī Argentīnai un Brazīlijai, bet samazināti - Ukrainai, Dienvidāfrikai, Indijai un ES valstīm.

Sorgo ražas prognoze nedaudz samazināta. Iemesls - rādītāja samazināšanās Meksikā. Miežu raža pieaugs ES valstīs, un tas kompensēs ražas samazināšanos Krievijā. ES Valstīs pieaugs arī auzu un rudzu ražas. Savukārt šo divu kultūru ražas samazināšanās gaidāma Indijā.

Rupjo graudu patēriņa prognoze pasaulei 2015/16. sezonai samazināta par 10 milj.t līdz 1275,55 milj.t, jo gaidāms kukurūzas un sorgo patēriņa kritums Ķīnā. Kukurūzas patēriņš saruks arī ES valstīs.

Kukurūzas eksporta samazināšanos analītiķi prognozē Ukrainā un Indijā, bet pieaugumu - Argentīnā. Sorgo eksports saruks ASV, imports - Ķīnā. Nenozīmīgs šīs kultūras imports gaidāms Meksikā.

Rupjo graudaugu krājumu prognoze pasaulei 2015/16. sezonas beigām palielināta līdz 24,3 milj.t, galvenokārt pateicoties gaidāmajam kukurūzas krājumu pieaugumam Ķīnā.

Avots: zol