Kviešu sējumu platības Lielbritānijā saglabāsies stabilā līmenī

Kviešu sējumu platības Lielbritānijā 2016. gadā paliks aptuveni šī gada līmenī - 1,83 milj.ha, ziņo Lielbritānijas lauksaimniecības un dārzkopības attīstības birojs (AHDB). Ja prognoze piepildīsies, kviešu sējumu platības būs par 2 % mazākas par pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. Gaidāms, ka vasaras kviešu daļa sējumu platībās palielināsies, neskatoties uz to, ka laika apstākļi ziemas kviešu sējai bija ļoti labvēlīgi.

Savukārt rapša sējumu platības turpinās samazināties arī nākamajā gadā. Pēc AHDB prognozēm, ar rapsi tiks apsēti 565 tūkst.ha, kas ir par 15 % mazāk nekā šogad, un ir zemākais rādītājs kopš 2009. gada. Rapša sējumu platību izmērus negatīvi ietekmēja aizliegums izmantot neonikotinoīdus un nepietiekami augsta rapša audzēšanas rentabilitāte.

Vasaras miežu un auzu sējumu platības palielināsies, attiecīgi par 10 % un 13 %. Līdz ar to kopumā graudaugu un eļļas kultūru sējumu platības kopumā Lielbritānijā 2016. gadā salīdzinājumā ar pašreizējo gadu pieaugs par 12 tūkst.ha līdz 4,53 milj.ha.

Avots: zol