Lauksaimnieki: graudaugu sējumiem laika apstākļi nekaitē; sals ir normas robežās

Graudaugu ziemāju sējumiem pašreizējie laika apstākļi nekaitē un sals ir normas robežās, atzina aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža sacīja, ka sals līdz šim sējumiem nekaitē. "Mūsu platuma grādos [sals] ir tikai normāli. (..) Ziema varbūt ir vēlāk atnākusi - es teiktu, ļoti pakāpeniski un mierīgi. Pagaidām vēl nekādas dramatiskas prognozes nav, pagājušā nedēļa bija ļoti laba veģetācijai, beidzot iepriekšējās divās nedēļās uzlija sen gaidītais lietus un bija silts. Tā kā vēl daži lauki, kas bija nepietiekoši attīstījušies, turpināja attīstību. Šobrīd, es teiktu, ka tie mīnuss septiņi, astoņi grādi novembra otrajā pusē, ir ļoti normāli un nav nekas dramatisks," sacīja Ruža.

Tostarp viņš norādīja, ka arī sinoptiķu solītie laika apstākļi turpmākajās nedēļās nav drauds sējumu izsalšanai. "Mums jau vienmēr biedēja, ja uzsnieg liela sniega kārta uz nesasalušas zemes, tad izsutina vai, ja uz plikas zemes ir 25 vai vairāk grādi," sacīja Ruža, piebilstot, ka sējumiem, kuri līdz šim paspējuši attīstīties, viss ir kārtībā. Vienlaikus viņš atgādināja, ka rapsim kaitējumu nodarīja sausums rudenī, bet, piemēram, kvieši šobrīd kopumā ir attīstījušies samērā labi.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrība "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atzina, ka šobrīd sējumiem īpašu apdraudējumi nav. "Sausuma dēļ septembrī un oktobrī, daļa tīrumu nav pietiekami sazēluši, bet, katrā ziņā, šis nav liels sals ziemājiem," teica Jansons.

Pēc viņa teiktā, arī izsalšanas risks sējumiem pagaidām nepastāv. "Protams, ja tīrumi ir pārauguši, tur varētu pārādīties problēmas, bet kopumā noteikti ir pāragri runāt par kaut kādām nelaimēm," sacīja Ruža, piebilstot, ka vēlie kviešu sējumi nav pietiekami sazēluši.

Graudu kopraža šogad Latvijā pēc pašreizējām prognozēm būs 2,599 miljoni tonnu, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš. Turpretī graudaugu ražība pēc pašreizējām prognozēm būs 3,9 tonnas uz hektāru zemes, kas ir par 14% vairāk nekā 2014.gadā, bet sējumu platības pēc pašreizējām prognozēm būs 668 tūkstoši hektāru, kas ir par 2% vairāk nekā pagājušajā gadā.

Avots: www.delfi.lv