Krievijā lemj graudu eksporta muitas nodevas likteni

Šodien Krievijā valdības sanāksmē tiks apspriests jautājums par eksporta muitas nodevu kviešiem  - saglabāt to pašreizējā apmērā, mainīt aprēķina formulu vai vispār atcelt. Kādus priekšlikumus piedāvās pati ministrija, nav zināms, iknedēļas avīzei "Vedomosti" paziņojis kāds ministrijas pārstāvis. Savukārt viens no apakšnozaru savienības pārstāvjiem pavēstīja, ka ministrija sliecas atcelt eksporta muitas nodevu kviešiem. Tādu pašu viedokli pauž arī eksportētājkompānijas pārstāvji.

Kviešu eksporta muitas nodeva tika ieviesta 2015. gada 1. februārī, lai novērstu nekontrolētu graudu izvešanu Krievijas valūtas devalvācijas apstākļos. Nodevas aprēķināšanas formula tika koriģēta oktobrī. Šobrīd nodevas apmēru veido puse no līguma cenas mīnus 6500 rubļu, taču ne mazāk kā 10 rubļi par tonnu. Kopš nodevas ieviešanas pagājis pietiekams laiks, lai izvērtētu tās ietekmi un izstrādātu eksporta regulēšanas mehānismu priekšdienām, piebilda ministrijas pārstāvis.

Atgādināsim, ka otrs lauksaimniecības ministra vietnieks Jevgēņijs Gromiko 27. janvārī paziņoja, ka ministrijā tiks izskatīts jautājums arī par eksporta muitas nodevas noteikšanu miežiem un kukurūzai.

Avots: zol