Tehnikas pakalpojumu cenas – zemākās Kurzemē, augstākās – Zemgalē

Vidējais tehnisko pakalpojumu cenu līmenis Latvijā 2015. gadā, salīdzinot ar 2014. gadu, būtiskas izmaiņas nav piedzīvojis - tas audzis vien par 0,03%, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālistu apkopotā informācija.

Santa Pāvila, LLKC ekonomikas nodaļas vadītāja: "Nelielās cenu izmaiņas liecina, ka pieprasījums un piedāvājums pēc šiem pakalpojumiem ir stabils. Nedaudz samazinājies pieprasījums pēc zāles smalcināšanas pakalpojumiem, jo mainījās platībmaksājumu saņemšanas noteikumu prasības. Atsevišķiem pakalpojumu veidiem, piemēram, kartupeļu stādīšanai cenas ir pieaugušas, kas, visdrīzāk, norāda uz to, ka samazinājies šī pakalpojuma sniedzēju skaits".

Gada laikā cena samazinājusies arī, piemēram, frēzēšanai - par 12,68%, sējumu ecēšanai - par 17,93%, graudu tīrīšanai - par 16,15%. Savukārt pieaugusi augsnes apstrādei ar kombinēto agregātu (augsnes apstrāde + sēšana) - par 11,11%, kartupeļu stādīšanai - par 18,85%, minerālmēslu izkliedēšanai - par 12,01%, graudu kaltēšanai - par 14,60%, šķeldošanai - par 20,64%.Reģionos atšķirības tehnisko pakalpojumu cenās ir nelielas. Vidēji viszemākās tās ir Kurzemē, Vidzemē un Latgalē cenas ir par 2% augstākas, Pierīgā - par 5% augstākas, bet Zemgalē - par 7%.

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums par 2015. gadu ir pieejams LLKC mājaslapā www.llkc.lv sadaļā "Noderīgi".

UZZIŅAI

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums veikts, pamatojoties uz novadu lauku attīstības speciālistu iesūtīto informāciju par 56 dažādu tehnisko pakalpojumu cenām visos Latvijas reģionos - šķīvošanu, organisko un minerālmēslu izkliedēšanu, aršanu, kultivēšanu, dziļirdināšanu, frēzēšanu, šļūkšanu, graudaugu sēšanu, pievelšanu, kombinēto augsnes apstrādi, sējumu ecēšanu, kartupeļu stādīšanu un vagošanu, smidzināšanu, zāles pļauju, ganību appļaušana, grāvju un ceļmalu appļaušana, zāles vālošanu, presēšanu ķīpās un rituļos, savācējpiekabes izmantošanu, graudaugu kulšanu, salmu un zāles smalcināšanu, kartupeļu lakstu pļaušanu, kartupeļu kratīšanu un novākšanu ar kombainu, graudu kaltēšanu, tīrīšanu, malšanu, kodināšanu, sniega šķūrēšanu, šķeldošanu, kā arī dažādu jaudu traktoru nomu un kravas automobiļa izmantošanu.

Apkopotie dati neatspoguļo Latvijas vidējos rādītājus un izmantojami tikai informatīvos nolūkos.

Avots: www.saimnieks.lv