FAO: graudu pieprasījums pasaulē šosezon būs mazāks nekā prognozēts iepriekš

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas FAO prognozes par pasaulē gaidāmo graudaugu ražu apjomiem 2016. gadā ir neviennozīmīgas, tai skaitā arī El Ninjo radīto laika apstākļu dēļ.

Būtisks graudu ražas kritums gaidāms Dienvidāfrikas Republikā, turklāt kviešu raža var sarukt pat par 25 %.

Ziņojumā norādīts, ka kopumā labvēlīgas ražas perspektīvas pastāv Krievijā un Eiropas Savienībā. Ziemāju sējumi samazinājušies ASV un Ukrainā. Un, visticamāk, kviešu sējumu platības saruks arī Indijā slikto laika apstākļu dēļ musonu sezonā un nokrišņu nepietiekamā daudzuma dēļ, kas vērojams kopš oktobra.

Neskaidras ir rīsu ražas perspektīvas 2016. gadam valstīm sākot no ekvatora uz dienvidiem. Iemesls tam ir te ūdens deficīts, te pārlieku lielais nokrišņu daudzums.

Kas attiecas uz 2015. gada sezonu, FAO palielināja graudaugu ražas vērtējumu pasaulei līdz 2531 milj.t.

Kviešu ražas vērtējums palielināts Kanādai un Krievijai un kukurūzas - Ķīnai, Kanādai un Paragvajai. FAO nedaudz palielināja arī rīsu ražas vērtējumu pasaulei 2015. gadam, pateicoties Ķīnai, Vjetnamai un ASV.

Tai pat laikā FAO samazināja graudaugu pieprasījuma prognozi pasaulei 2015/16. sezonai līdz 2527 milj.t. Savukārt, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, pieprasījums pieaugs - par 0,8 %.

Ņemot vērā ražošanas modernizāciju un patēriņa gaidāmo samazināšanos, graudaugu krājumu prognoze pasaulei sezonas beigām palielināta līdz 642 milj.t, kas ir vairāk nekā sezonas sākumā.

Kviešu krājumi būtiski pieaugs ASV, ES valstīs un Ķīnā, tikmēr nebūtisks to samazinājums gaidāms Kanādā, Indijā un Irākā.

Avots: idk