Krievija plāno palielināt graudu eksportu uz Ēģipti līdz 6 milj.t gadā

Krievija plāno palielināt graudu piegādes Ēģiptei līdz 6 milj.t gadā, intervijā aģentūrai "Novosti" paziņojis Krievijas vēstnieks Kairā Sergejs Kirpičenko. "Ēģipte un Krievija vienojušās par to, ka graudu piegādes Ēģiptes Arābu Republikai tiks palielinātas. Un graudu piegādes pieaugs, jo Krievijas kompānijas uzsāks elevatoru būvniecību Ēģiptes teritorijā", -pastāstīja viņš.

Pēc kompānijas "Rusagrotrans" datiem, Krievija agrāk jau ir piegādājusi Ēģiptei augstāk minētajam apjomam tuvu daudzumu graudu. "2008/09. - 2009/10. sezonās mēs vedām pa 5,5 milj.t katru gadu, pārsvarā kviešus, -  sacīja "Rusagrotrans" pārstāvis Igors Pavenskijs. - bet 2011/12. sezonā piegādājām rekordlielu daudzumu - 7,4 milj.t". Nākamajos gados eksports samazinājās līdz 3,5 - 4 milj.t līmenim sezonā, jo pieauga konkurence no Austrumeiropas valstu puses (Ukrainas, Rumānijas, Bulgārijas), kā arī pieauga piegādes no Francijas.

Pēc I. Pavenskā domām, 6 milj.t eksports ir pilnībā reāls, pirmkārt, tāpēc, ka nozīmīgāko konkurentvalstu kviešu kvalitātes rādītāji ir vājāki nekā Krievijai, īpaši olbaltumvielu satura rādītājs. Turklāt šosezon Krievija jau strādā pēc paātrināta grafika. Saskaņā ar "Rusagrotrans" datiem, šīs sezonas laika periodā no jūlija līdz janvārim Krievija Ēģiptei jau ir piegādājusi 4,4 milj.t graudu.

Avots: zol