Ķīnā samazinājušies sojas importa tempi

Ķīnas Tautas Republika šī gada janvārī importējusi tikai 5,66 milj.t sojas pupu, ziņo Ķīnas muitas dienests. Salīdzinājumā ar decembri minētais rādītājs ir par 38 % zemāks, bet no iepriekšējā gada analogā laika perioda rādītāja tas atpaliek par 18 %. Sojas importa tempu kritums tiek saistīts ar šīs kultūras krājumu būtisku pieaugumu. Attīstoties ekonomiskajai krīzei Ķīnā, strauji samazinājušies sojas pārstrādes tempi. Rezultātā, neskatoties uz sojas cenu kritumu līdz pēdējo deviņu gadu minimumam, pieprasījums pēc sojas Ķīnā joprojām saglabājas ieturēts. Eksperti prognozē, ka sojas importa iepirkumi februārī turpinās samazināties un nepārsniegs 4 milj.t.

Tomēr, neskatoties uz importa tempu samazināšanos, sojas imports salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu joprojām būs lielāks. Kopumā sojas pupu imports Ķīnā 2015/16. sezonā gaidāms 80 milj.t līmenī, kas ir par 1,64 milj.t vairāk nekā importēts iepriekšējā sezonā. Kas attiecas uz sojas importa tempu pieaugumu, tad tas solās būt zemākais pēdējo četru gadu laikā. Šāda dinamika saistīta ar finansu - ekonomikas krīzi, un darījumu aktivitātes kritumu kopumā, ko pārdzīvo valsts. Tomēr minētais rādītājs kopumā joprojām uzskatāms par augšupejošu, jo lopbarības ražošana valstī turpina attīstīties, atkopjoties pēc putnu gripas, un soja kā izejmateriāls ir ekonomiski daudz pievilcīgāka nekā alternatīvas.

Ķīna ir pasaulē lielākā sojas patērētāja un importētāja, un šobrīd vērojamā pasaules sojas tirgus konjunktūra visticamāk veicinās importa iepirkumu tempu kāpumu valstī.

Avots: proagro