Lielbritānija sagaidīs jauno sezonu ar bagātīgiem kviešu krājumiem

Lielbritānijā šīs sezonas beigās paliks lieli kviešu krājumi, ziņo Lielbritānijas vides, pārtikas un lauksaimniecības departaments (DEFRA).

Kviešu ražas vērtējumu pašreizējai sezonai DEFRA palielinājis par 0,3 milj.t līdz 16,4 milj.t, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008. gada.

Vienlaicīgi samazināta ir kviešu patēriņa prognoze - par 0,1 milj.t līdz 14,7 milj.t lopbarības kviešu pieprasījuma samazināšanās dēļ lopkopības sektorā.

Līdz ar to kviešu eksporta pārpalikuma vērtējums palielināts par 0,4 milj.t līdz 3,964 milj.t, kas ir par 38 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Sezonas pirmajā pusē faktiskais eksports Lielbritānijā nepārsniedza 1 milj.t. Maz ticams, ka sezonas otrajā pusē eksporta tempi varētu būtiski pieaugt. Tāpēc gaidāms, ka sezonas beigās Lielbritānijā būs būtiski kviešu uzkrājumi. Pagājušajā sezonā pārejošie krājumi atradās 2,4 milj.t līmenī.

Kviešu imports Lielbritānijā šosezon sasniegs 1,3 milj.t, kas ir nedaudz vairāk nekā prognozēts iepriekš, taču par par 24 % mazāk nekā importēts 2014/15. sezonā. Patreizējās sezonas pirmajā pusē Lielbritānija importēja 0,9 milj.t kviešu.

Avots: zol