Kazahstāna vienojusies ar Ķīnu par graudu eksporta ierobežojumu atcelšanu

Kazahstānai izdevies vienoties ar Ķīnu par ierobežojumu atcelšanu graudaugu kultūru eksportam, paziņojis Kazahstānas lauksaimniecības ministrs Asilžans Mamitbekovs.

"Mēs esam atcēluši fitosanitārajā jomā pastāvošos ierobežojumus graudaugu kultūru eksportam uz Ķīnu. Agrāk Ķīna pieprasīja, lai eksportējamie kvieši un mieži tiktu fasēti maisos. No 2016. gada šīs prasības ir atceltas, tagad varam kraut brīvi, un tas palielina mūsu eksporta iespējas. Ķīna palielinās kvotas, kas šogad sasniegs 500 tūkstoši tonnas un tālāk tās pieaugs līdz 1 milj.t un vairāk. Tas nozīmē, ka mums paveras jauns eksporta virziens, tāpēc fitosanitārajam dienestam vajag īpaši rūpīgi sekot līdzi tam, lai Kazahstānas graudi nenokļūtu karantīnas produktos, lai mēs izpildītu savas saistības", - paziņoja A. Mamitbekovs.

Viņš arī pavēstīja, ka tuvākajā nākotnē gaidāms graudu eksporta apjomu pieaugums uz Irānu.

"Irānā lielākais graudu patēriņš ir Irānas ziemeļos, lielākā daļa graudu tiek iepirkta caur ostu dienvidos. Tie ir noteikti transporta izdevumi. Savukārt mēs varam piegādāt viņiem (Irānas ziemeļu daļai) graudus par tādām pašām cenām kā viņi atved sev uz ostu. Turklāt transporta izmaksas ir daudz mazākas", - paskaidroja A. Mamitbekovs.

Taču šobrīd, pēc ministra teiktā, Irāna ir ieviesusi kviešu eksporta ierobežojumus, atsaucoties uz lielajiem rezerves uzkrājumiem.

"Tas ir pagaidu pasākums. Viņi to ievieš katru gadu. Viņiem drīz sāksies ražas novākšana, un tā ir savu lauksaimnieku atbalsta politika. Viņiem iepirkuma cena ir daudz augstāka, un lētais imports traucē noteikt vietējo cenu tādu, lai tiktu atbalstīts lauksaimnieks. Tiklīdz viņi ražu novāks, tiks atcelti šie ierobežojumi. Un tāpēc, ja skatāmies plašākā mērogā, eksporta apjomi pieaugs, un tie palielināsies arī turpmāk, un to sekmēs tā infrastruktūra, kas uzbūvēta caur Turkmēniju - dzelzceļš un paplašinātā osta', - izteica cerību ministrs.

Tikmēr, pēc lauksaimniecības vice ministra Saparhana Omarova teiktā, šogad Kazahstānā plānots ar graudiem apsēt 14,4 milj.ha.  Sējai sagatvoti 2,4 milj.t graudaugu sēklu. Daļa sēklu ir importēta.

Atgādināsim, ka pēdējā pusgadā Kazahstāna ir eksportējusi 4,9 milj.t graudu. 2015. gadā graudu kopražas apjoms valstī sasniedza 18,8 milj.t, tai skaitā kviešu - 13,7 milj.t.

Avots: grainboard