IGC palielina kukurūzas ražas prognozi pasaulei par 10 milj.t

Starptautiskā Graudu padome (IGC) palielinājusi graudu ražas prognozi pasaulei pašreizējai sezonai no 1992 līdz 2002 milj.t saistībā ar kukurūzas ražas vērtējuma palielinājumu. Kukurūzas bruto ražas vērtējums pasaulei paaugstināts no 959 milj.t līdz 969 milj.t.

Lai arī graudu raža par 2 % atpaliek no pagājušās sezonas rekorda, graudu piedāvājums sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni, pateicoties lielajiem pārejošajiem krājumiem.

Graudu patēriņš pasaulē saniegs 1986 milj.t, kas ir par 2 milj.t vairāk nekā prognozēts iepriekš. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu tas samazināsies par 1 %.

Graudu krājumi pasaulē sezonas beigās sasniegs pēdējo 29 gadu augstāko līmeni - 465 milj.t. Pagājušās sezonas rādītājs tiks pārsniegts par 4 %.

Kas attiecas uz nākamo sezonu, gaidāms, ka pasaulē samazināsies kviešu, kukurūzas un miežu ražas. Taču ražas samazinājumam būtiskas ietekmes uz pasaules tirgu nebūs, pateicoties bagātīgajiem pārejošajiem krājumiem.  

Kviešu raža pasaulē nakamajā sezonā var sarukt par 21 milj.t. Kviešu sējumu platības salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies tikai nedaudz, taču vidējā ražība nebūs tik augsta. Kukurūzas sējumu platības pieaugs par 1 %, tai skaitā ASV, NVS valstīs, Dienvidamerikā un Āfrikā. Ar miežiem tiks apsēts apmēram tikpat, cik pašreizējā sezonā. Taču samazināsies miežu vidējā ražība, un līdz ar to šīs kultūras bruto raža saruks par 3 %.

Avots: zol